Gå till innehållet

Välj rätt mobil för äldre

Idag finns mobilen med oss alla oavsett ålder, det är härligt. En mobil för äldre har blivit en målgrupp som är viktigare än någonsin. Behovet är stort av just de funktioner som en seniortelefon bör ha för att vara användarvänlig och inte skapa ett motstånd. Vi vill hylla alla äldre som faktiskt vågar ta till sig den nya tekniken idag! Hurra för alla äldre med mobiltelefoner!

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-05-28 (Uppdaterad 2022-11-02)

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Ska du hjälpa någon av dina nära och kära som är äldre att köpa mobiltelefon?

Låt oss hjälpa till och vägleda. Först och främst besvara frågorna nedan för att sedan skräddarsy en mobiltelefon som passar perfekt!

Vad ska seniormobilen användas till - vilka behov finns?

Är det bara att ringa och sms:a, då finns det inget behov av att skaffa en smartphone. Finns det ett behov av andra funktioner så som att använda facetime, hålla sig uppdaterad i olika nyhetsappar, söka information och underhållning på webben då ska det definitivt vara en smartphone. Tänk vad livet blir lättare av att våga göra sina bankärenden via sitt BankID direkt i mobilen. Det kan vara läskigt i början, men det fungerar OCH är tryggt. Ta gärna hjälp av någon de första gångerna.

Mobiltelefon vid synskada eller synnedsättning - tänk knapptelefon!

Om synen inte är på topp så kan man välja en knapptelefon med stora knappar som t.ex. Doro 7011. Det är en perfekt seniortelefon. Om man vill ha en smartphone så har både Android och iPhones idag möjlighet att ställa in större text och ikoner för att enklare kunna läsa. Då blir också ikonerna större och färre och navigeringen blir enklare.

Mobiltelefon vid hörselskada eller hörselnedsättning

Finns det hörapparat så ska du satsa på en telefon för äldre som är kompatibel med din hörapparat. Detta är alla Doros modeller, så tryggt. Om hörsel bara är nersatt så ska du se till att mobilen har god ljudkvalitet. Vissa kan tycka det är enklare att prata via högtalarfunktionen istället.

Finns det krämpor i händerna?

Då ska du satsa på en telefon för äldre som är lite mindre, det kan vara svårt att hantera en stor otymplig mobil med händer som värker. Då skulle vi rekommendera en mindre variant av smartphones som iPhone SE, Doro 8080 eller Samsung Galaxy Xcover 5. Om det är en gammal hederligt variant (ej smartphone) som önskas skulle Doro 7011 vara aktuell.

Finns det fotointresse?

Då är det definitivt en smartphone som ska inhandlas. Med dagens fantastiska optik och linser i mobiltelefonerna kan din gamla kamera tacka för sig. Oavsett modell så har du en bra kamera att föreviga varje tillfälle som ges. Fram med mobilen bara! Bra att veta är att även en traditionell mobiltelefon som inte har pekskärm kan ha en kamera som har blixt. Se Doro 7011.

Vad ska du tänka på när du köper en mobiltelefon för en äldre familjemedlem?

Låt oss summera:

  • Det viktigaste är att det är en enkel mobil för äldre, kanske med stora knappar.
  • Allt för att den ska vara så användarvänlig som möjlig – enkel att använda helt enkelt.
  • Den ska ha ett tydligt ljud och en skärm som är lättläst
  • Man ska i första hand kunna ringa och sms:a, sen är det ett plus att kunna facetimea med sina barnbarn. Eller använda Whatsapp för att skicka gratis meddelande eller skicka över bilder som man enkelt tagit med mobilen.
  • Att kunna ses via facetime eller höras via ett mobilsamtal i dagsläget är verkligen guld värt. Det kan var höjdpunkten på dagen för många.

När valet av seniormobilen är gjord så kommer nästa steg - att välja rätt abonnemang

Om behovet bara är att ringa eller sms så väljer du det minsta möjliga eftersom fria samtal och sms/mms ingår, trevligt va? Om det blev en smartphone och surfmängden kan springa iväg så kan du behöva en större surfmängd. Du kan vara lugn för idag spelar det ingen roll, för du kan enkelt byta surfmängd när du väljer något av våra mobilabonnemang utan bindningsstid.

Relaterade inlägg

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?

Naki - Ladda mobiler - Hämta ut

Skanna QR-kod med mobilen

De flesta moderna mobiler har numera inbyggda QR-läsare och du skannar dem enkelt med din mobilkamera. Om du inte har en inbyggt QR-läsare rekommenderar vi dig att ladda ner en från AppStore för iPhone eller Google Play för Android.