Gå till innehållet

Mobil för äldre

Idag finns mobilen med oss alla oavsett ålder, det är härligt. En mobil för äldre har blivit en målgrupp som är viktigare än någonsin. Behovet är stort av just de funktioner som en seniortelefon bör ha för att vara användarvänlig och inte skapa ett motstånd. Vi vill hylla alla äldre som faktiskt vågar ta till sig den nya tekniken idag! Hurra för alla äldre med mobiltelefoner!

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-05-28 (Uppdaterad 2021-06-16)

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Ska du hjälpa någon av dina nära och kära som är äldre att köpa mobiltelefon?

Låt oss hjälpa till och vägleda. Först och främst besvara frågorna nedan för att sedan skräddarsy en mobiltelefon som passar perfekt!

Vad ska seniormobilen användas till - vilka behov finns?

Är det bara att ringa och sms:a, då finns det inget behov av att skaffa en smartphone. Finns det ett behov av andra funktioner så som att använda facetime, hålla sig uppdaterad i olika nyhetsappar, söka information och underhållning på webben då ska det definitivt vara en smartphone. Tänk vad livet blir lättare av att våga göra sina bankärenden via sitt BankID direkt i mobilen. Det kan vara läskigt i början, men det fungerar OCH är tryggt. Ta gärna hjälp av någon de första gångerna.

Mobiltelefon vid synskada eller synnedsättning

Om den inte är på topp så kan man välja en seniortelefon med stora knappar som t.ex. Doro 7011. Om man vill ha en smartphone så har både Android och iPhones idag möjlighet att ställa in större text och ikoner för att enklare kunna läsa. Då blir också ikonerna större och färre och navigeringen blir enklare.

Mobiltelefon vid hörselskada eller hörselnedsättning

Finns det hörapparat så ska du satsa på en telefon för äldre som är kompatibel med din hörapparat. Detta är alla Doros modeller, så tryggt. Om hörsel bara är nersatt så ska du se till att mobilen har god ljudkvalitet. Vissa kan tycka det är enklare att prata via högtalarfunktionen istället.

Finns det krämpor i händerna?

Då ska du satsa på en telefon för äldre som är lite mindre, det kan vara svårt att hantera en stor otymplig mobil med händer som värker. Då skulle vi rekommendera en mindre variant av smartphones som iPhone SE, Doro 8080 eller Samsung Galaxy Xcover 5. Om det är en gammal hederligt variant (ej smartphone) som önskas skulle Doro 7011 vara aktuell.

Finns det fotointresse?

Då är det definitivt en smartphone som ska inhandlas. Med dagens fantastiska optik och linser i mobiltelefonerna kan din gamla kamera tacka för sig. Oavsett modell så har du en bra kamera att föreviga varje tillfälle som ges. Fram med mobilen bara! Bra att veta är att även en traditionell mobiltelefon som inte har pekskärm kan ha en kamera som har blixt. Se Doro 7011.

Vad ska du tänka på när du köper en mobiltelefon för en äldre familjemedlem?

Låt oss summera: Det viktigaste är att det är en enkel mobil för äldre, kanske med stora knappar. Allt för att den ska vara så användarvänlig som möjlig – enkel att använda helt enkelt. Det blir den med ett tydligt ljud, en skärm som är lättläst. Man ska i första hand kunna ringa och sms:a, sen är det ett plus att kunna facetimea med sina barnbarn. Eller använda Whatsapp för att skicka gratis meddelande eller skicka över bilder som man enkelt tagit med mobilen. Att kunna ses via facetime eller höras via ett mobilsamtal i dagsläget är verkligen guld värt. Det kan var höjdpunkten på dagen för många.

När valet av seniormobilen är gjord så kommer nästa steg - att välja rätt abonnemang

Om behovet bara är att ringa eller sms så väljer du det minsta möjliga eftersom fria samtal och sms/MMS ingår, trevligt va? Om det blev en smartphone och surfmängden kan springa iväg så kan du behöva en större surfmängd. Du kan vara lugn för idag spelar det ingen roll, för du kan enkelt byta surfmängd när du väljer något av våra 3Flexibel abonnemang (utan bindningsstid).

Vill du ha hjälp?

Då är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13 vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Precis som förra året fick vi fyra nya modeller att välja mellan. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

En man i solglasögon håller i, och tittar på en svart mobiltelefon.

Säkerhetskopiera mobilen

Har du köpt en ny mobil, eller vill säkerställa att ditt innehåll är i säkra händer? Då är det dags att säkerhetskopiera! Det alltid bra att ha en back up av ditt innehåll sparat någonstans. Oavsett om du har en mobil med Android eller iOS ska det vara enkelt att säkerhetskopiera.