Gå till innehållet

Ta bort virus på mobilen

Har din mobil börjat att bete sig konstigt? Misstänker du att du har drabbats av ett mobilvirus? Det kan tyvärr vara möjligt. I och med att våra smarta mobiler i princip har utvecklats till små minidatorer kan dom även drabbas av virus.

Kategorier: Guider, Digitalt liv

Publicerad 2021-10-29 (Uppdaterad 2021-11-08)

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Kan man få virus på mobilen?

Ja, det är tyvärr möjligt att få virus på mobilen. Du märker oftast att du har fått ett virus om du får massa ovälkomna annonser, batteriet tar slut väldigt snabbt eller att internetuppkopplingen är seg. Det kan till och med vara så illa att de försöker stjäla din personliga data.

Hur kan jag ta bort virus på mobilen?

Det enklaste sättet att ta bort den skadliga koden är helt enkelt att avinstallera appen som fått allt att börja strula. Den knepiga delen är att upptäcka de appar och program som man inte märker är skadliga. Särskilt Android-enheter kan ha skadlig kod som inte bara kan raderas genom att ta bort den misstänkta appen. För att upptäcka och ta bort denna typ av skadlig kod från din mobiltelefon behöver du ett antivirusprogram för Android.

Fabriksåterställning

För att ta bort viruset på din mobil kan du göra fabriksåterställning. Det betyder att du tar bort allting som finns på telefonen. Bilder, kontakter, sms och appar - allt försvinner. En fabriksåterställning är en sista utväg.

Hur du fabriksåterställer din mobil kan skilja sig åt beroende på vilken mobil du har. Därför har vi samlat information om hur du gör här:

Hur smittas mobilen av virus?

Det finns tyvärr många påhittiga metoder att sprida virus idag. Det vanligaste sättet är något av följande:

Inofficiella appbutiker

Det finns många inofficiella appbutiker och tyvärr är det väldigt enkelt för virusmakare att bädda in sin skadliga kod i en app som ser helt vanlig ut vid första anblick. För att undvika appar med virus bör du bara ladda ner appar ifrån App Store och Google Play. Både Apple och Google filtrera bort skadliga appar från sina butiker.

Infekterade webbplatser

Att besöka suspekta webbplatser kan öka risken att drabbas av mobilvirus. När du besöker webbplatsen kan skadlig programvara laddas ned till din mobil utan din vetskap eller ditt godkännande. Viruset kan vara allt ifrån annonsprogram till mer illasinnade program som exempelvis använder din mobil för att ringa till betaltjänster.

Tips för att undvika mobilvirus

Ladda bara ner appar från godkända app-butiker som App Store och Google Play. Surfa inte runt på suspekta sidor. Och till sist, klicka inte på knappar i mail eller hemsidor som du inte känner till.

Relaterade inlägg

Kategori: Guider

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.

Kategori: Digitalt liv

Barn i randig tröja och yvigt brunt hår sitter med en man i svart hår, skägg och grå tröja i en fåtölj. De interagerar med en mobiltelefon.

Dags för första egna mobilen? Så vet du när barnet är redo

Att få sin första egna mobil är ett stort steg för ett barn. Men hur vet du att ditt barn är redo? Och vad kan du som förälder behöva tänka på? Här är några frågor som kan vara bra att fundera över innan du gör slag i saken.

Kvinna sitter i mörkret och lyssnar på musik Ansiktet lyser upp av mobilens ljus.

Så skyddar du mobilen i vinter

Du står ute i minusgrader, sms:ar en kompis och plötsligt är batteriet på väg att ta slut. Hjälp, vad göra? Här får du tips på hur du undviker att mobilens batteriprocent går ned till noll när det är kallt ute.