Gå till innehållet

Ta bort virus på mobilen

Har din mobil börjat att bete sig konstigt? Misstänker du att du har drabbats av ett mobilvirus? Det kan tyvärr vara möjligt. I och med att våra smarta mobiler i princip har utvecklats till små minidatorer kan dom även drabbas av virus.

Kategorier: Guider, Digitalt liv

Publicerad 2021-10-29 (Uppdaterad 2022-08-16)

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Hur vet man om man har virus på mobilen?

Du märker oftast att du har fått ett virus om du får massa ovälkomna annonser, batteriet tar slut väldigt snabbt eller att internetuppkopplingen är seg. Det kan till och med vara så illa att de försöker stjäla din personliga data.

Hur kan jag ta bort virus på mobilen?

Det enklaste sättet att ta bort den skadliga koden är helt enkelt att avinstallera appen som fått allt att börja strula. Den knepiga delen är att upptäcka de appar och program som man inte märker är skadliga. Särskilt Android-enheter kan ha skadlig kod som inte bara kan raderas genom att ta bort den misstänkta appen. För att upptäcka och ta bort denna typ av skadlig kod från din mobiltelefon behöver du ett antivirusprogram för Android.

För att ta bort viruset på din mobil kan du göra en fabriksåterställning. Det betyder att du tar bort allting som finns på telefonen. Bilder, kontakter, sms och appar - allt försvinner. En fabriksåterställning är en sista utväg.

Fabriksåterställning vid virus på iPhone eller Android

Hur du fabriksåterställer din mobil kan skilja sig åt beroende på vilken mobil du har. Därför har vi samlat information om hur du gör här:

Så här fabriksåterställer du iPhone

Så har fabriksåterställer du Android

Hur smittas mobilen av virus?

Det finns tyvärr många påhittiga metoder att sprida virus idag. Det vanligaste sättet är något av följande:

Inofficiella appbutiker

Det finns många inofficiella appbutiker och tyvärr är det väldigt enkelt för virusmakare att bädda in sin skadliga kod i en app som ser helt vanlig ut vid första anblick. För att undvika appar med virus bör du bara ladda ner appar ifrån App Store och Google Play. Både Apple och Google filtrera bort skadliga appar från sina butiker.

Infekterade webbplatser

Att besöka suspekta webbplatser kan öka risken att drabbas av mobilvirus. När du besöker webbplatsen kan skadlig programvara laddas ned till din mobil utan din vetskap eller ditt godkännande. Viruset kan vara allt ifrån annonsprogram till mer illasinnade program som exempelvis använder din mobil för att ringa till betaltjänster.

Tips för att undvika mobilvirus

Ladda bara ner appar från godkända app-butiker som App Store och Google Play. Surfa inte runt på suspekta sidor. Och till sist, klicka inte på knappar i mail eller hemsidor som du inte känner till.

3Surfa säkert

För våra kunder har vi en tjänst som heter 3Surfa säkert, den skyddar din mobil/surfplatta mot intrång och skadliga appar i form av virus, spyware, trojaner, bifogade filer och annan skadlig kod. Den erbjuder även fler funktioner och hjälpmedel.

Relaterade inlägg

Kategori: Guider

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 vs iPhone 14

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.

Kvinna i brunt lockigt hår, grön tröja och ljusblå jeans sitter i skräddarställning i en vit soffa och tittar på en surfplatta.

Surfplatta för barn

Sverige-semester har blivit allt vanligare och bilresorna allt längre! Även mysiga familjekvällar hemma med film är något som vi värdesätter högt nu för tiden och det är där surfplattan kommer in i bilden. Vare sig du är hemma eller inte, vill vi ge dig möjligheten att göra precis det som du älskar!

Kategori: Digitalt liv

Genvägar
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig tisdag!