Gå till innehållet

Tre storsatsar på att bygga ut 5G-nätet

2019 blev Tre den första mobiloperatören i Sverige att introducera ett publikt 5G-nät och inledde därigenom en transformerande fas. Under de senaste åren har 5G-utrullningen tagit ordentlig fart och allt fler svenskar har nu tillgång till kraftfull 5G-uppkoppling. Snabbheten i utvecklingen bereder nu vägen för samhällets digitala omställning och kommer innebära stora förändringar för såväl konsument som för samhället i stort.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2023-09-08

Tjej med VR-glasögon håller upp handen framför sig.

När Tre för fyra år sedan som första mobiloperatör lanserade ett publikt 5G-nät var det första gången som konsumenter kunde börja använda 5G i vardagen. Sedan dess har utvecklingen gått undan i takt med en explosionsartad ökning av svenskarnas dataanvändning – i slutet på 2022 gick den totala använda datavolymen i Tres 5G-nät om föregångaren 3G.

Kommande år storsatsar Tre ytterligare på att bygga ut 5G-nätet för att tillgodose konsumenternas krav på innovativa tjänster samt säkerställa att Sverige når de högt ställda digitala mål som satts.

— De möjligheter som 5G ger upphov till i form av bland annat Internet of things och allt högre dataanvändning, men också effektiv miljöanvändning och mer klimatsmarta arbetsmodeller, kommer att ha stor positiv påverkan på både individ och samhälle. Tre är, och ska fortsätta vara, ledande inom 5G och vara en möjliggöra av framtidens digitala liv, säger Maria Jonsson, Nätchef på Tre Sverige.

5G-utrullningen fortsätter – Tre i toppen av nationell mätning

Under 2022 och 2023 har resan mot ett 5G-uppkopplat Sverige fortsatt. Tre har sedan 5G-utbyggnaden började framför allt prioriterat en jämn och hög täckning i Sveriges största städer. I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg har Tre idag mycket god 5G-täckning för höghastighets-5G. Under det senaste året har Tre byggt fler än 600 nya basstationer och uppgraderat över 1000 basstationer, och idag erbjuder man kunderna förutom höghastighets-5G i mobilen även bredband via 5G-nätet.

Tres satsning på 5G har inte gått obemärkt förbi. När det oberoende analysföretaget Open Signal i juni i år släppte sin rapport “Mobile Network Experience Report June 2023”, återfanns Tre på delad förstaplats vad gäller 5G-täckning i Sverige. I samma rapport var Tre ohotad vinnare i kategorierna “Excellent Consistent Quality” och “Overall Availability”, vilket tydligt visar att Tre fortsätter leverera hög nätverkskvalitet och erbjuder en överlägsen användarupplevelse för sina kunder.

Snabbare 5G-utveckling kritiskt för Sverige

5G-nätet kommer, förutom att ge upphov till nya kommersiella tjänster, vara en kritisk infrastruktur för hela samhället – både näringslivet och det offentliga samhället kommer använda nätet för flera av sina centrala tjänster. Samtidigt har Sverige börjat halka efter i utvecklingen. När EU-kommissionen 2022 rankade de 27 medlemsländernas digitalisering hamnade Sverige på en nionde plats på området konnektivitet, vilket kan jämföras med en andraplats 2020. Orsaken till försämringen är främst att utrullningen av 5G i tätbefolkade områden har gått betydligt långsammare i Sverige (18 procent) än genomsnittet i EU (66 procent) enligt mätningen 2022.

— För att Sverige ska kunna ta sig upp till medaljplats igen måste vi privata aktörer samverka med offentliga krafter. Tillsammans ska vi nå målen för digitaliseringen av Sverige, säger Maria Jonsson.

Relaterade inlägg

Kvinna sitter i en röd strandklänning på en solstol. Det är eftermiddag och hon tittar på sin surfplatta. Himlen är ljusblå med rosa moln.

Fördelarna med 3Världen

Med 3Världen från Tre kan du njuta av din semester utan att oroa dig för höga roamingavgifter. Denna tjänst gör det möjligt att surfa, ringa och sms:a som om du vore hemma i Sverige i hela 80 länder.

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.