Gå till innehållet

Digitalt liv

Få apptips för träning eller familjeliv. Bli inspirerad av pionjärer inom ny teknik eller läs om olika mobilers historia. Vi har samlat spännande läsning, högt och lågt, med syfte att ge dig ett roligare, smartare och framför allt: trevligare digitalt liv!

En man med skägg och grön jacka står utomhus och tittar på film i sin surfplatta. han har trådlösa hörlurar i öronen.

Vem ringde?

Okänt nummer? Så här gör du för att ta reda på vem som ringer.

En man i mörkt hår sitter i en soffa med en surfplatta i händerna. En kvinna i blont hår ligger i soffan med benen över honom. Hon håller i en mobiltelefon.

Så här gör du vid dålig mobiltäckning

Hackar samtalen när du är inomhus? Är ditt surfande tröttsamt segt? Har du alltid undrat varför du har dålig mobiltäckning hemma? Då har vi lösningen för dig.

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Ta bort virus på mobilen

Har din mobil börjat att bete sig konstigt? Misstänker du att du har drabbats av ett mobilvirus? Det kan tyvärr vara möjligt. I och med att våra smarta mobiler i princip har utvecklats till små minidatorer kan dom även drabbas av virus.

Barn i randig tröja och yvigt brunt hår sitter med en man i svart hår, skägg och grå tröja i en fåtölj. De interagerar med en mobiltelefon.

Dags för första egna mobilen? Så vet du när barnet är redo

Att få sin första egna mobil är ett stort steg för ett barn. Men hur vet du att ditt barn är redo? Och vad kan du som förälder behöva tänka på? Här är några frågor som kan vara bra att fundera över innan du gör slag i saken.

Kvinna sitter i mörkret och lyssnar på musik Ansiktet lyser upp av mobilens ljus.

Så skyddar du mobilen i vinter

Du står ute i minusgrader, sms:ar en kompis och plötsligt är batteriet på väg att ta slut. Hjälp, vad göra? Här får du tips på hur du undviker att mobilens batteriprocent går ned till noll när det är kallt ute.

Två kvinnor med varsin ryggsäck promenerar tillsammans.

Bluetooth. Hur det fungerar och vad det är

I korthet är bluetooth en teknik som gör det möjligt att trådlöst överföra data, så som musik från mobilen till ett par trådlösa hörlurar med hjälp av radiovågor. Bluetooth har funnits sedan sent 90-tal och har fått sitt namn efter den danska vikingakungen [Harald Blåtand](https://sv.wikipedia.org/wiki/Harald_Bl%C3%A5tand).

En blå smartphone tillsammans med rosa trådlösa hörlurar ligger på ett grått skrivbord.

Hitta och spåra mobil

Få saker skulle kännas så jobbigt och förlamande som om vi skulle råka bli av med vår mobil. Här har vi tips på hur du kan hitta och spåra din mobil. Innan du läser vidare bland tipsen bör du spärra ditt abonnemang hos din operatör om det är så att din mobil har försvunnit eller blivit stulen.

Man och kvinna joggar tillsammans. Båda har hörlurar på.

Bästa träningsapparna

Trots pandemi vill vi att hälsan ska vara på topp. Med gratis träningsappar kan du träna precis den träningen du vill, vart du vill. Ta en titt i listan och hitta din favorit!

Man och kvinna på promenad i skogen. De har stannat för att ta en selfie. Kvinnan håller i mobile och båda gör en pose mot kameran.

Molnlagring. Vad det är och hur det funkar

Hisspitchen för molnlagring är att du kan spara dina filer, så som: foton, filmer och andra dokument på internet och alltid ha tillgång till dem. Oavsett vart du är och oberoende av om du surfar från mobilen, datorn eller surfplattan. Men vad är "molnet" och hur funkar det?

En tjej med långt hår och en kille i grön skjorta är ute i skogen. Han håller upp sin mobiltelefon för att ta ett kort.

Öppet WiFi eller mobilsurf på resan?

Visst har det blivit allt smidigare att resa med mobilen. Nästan överallt kan vi komma åt ett gratis WiFi-nätverk där vi kan ladda upp semesterbilder och prata med nära och kära utan att det behöver kosta extra på resan. Du känner säkert igen att det finns så kallade öppna nätverk på flygplatser ochtågstationer men också en hel del låsta på restauranger och caféer.

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Håll mobilen ren i influensatider

Så minskar du bakteriemängden på din mobil. Förutom att rensa mobilen från gamla filer och dåliga selfies behöver man då och då rengöra den från mikroorganismer och bakterier... Så med handen på hjärtat, kan du ärligt säga att du någonsin gjort rent din mobil, ditt skärmskydd eller ditt mobilskal?

Kvinna i rödbrunt hår sitter i en soffa. I knät sitter ett barn och håller upp en mobil. Båda tittar på skärmen.

I karantän? Fem tips för en effektiv arbetsdag hemma

Just nu är vi många som jobbar hemifrån för att minska smittspridningen av coronaviruset, men att få till en effektiv arbetsdag hemma är inte helt lätt. Hemmet associeras med fritid och det är lätt att tappa fokus och distraheras av andra saker än jobb.

Nytt språk lagom till semestern?

Det är aldrig för sent att lära sig ett nytt språk. Även om du är ute i sista stund och planet mot okänd semesterort redan har lyft kan det vara skönt eller åtminstone tryggt att kunna repetera in enkla fraser för att göra resan bekvämare.

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Hedy Lamarr - kvinnan bakom teknikrevolutionen

"Alla kreativa människor vill göra det oväntade." Citatet är ett av många från Hedy Lamarr - kreativ, banbrytande och produktiv som få. Under sitt 85 år långa liv hann denna österrikiska inte bara med en exceptionell skådespelarkarriär i Hollywood. Hon bidrog också till tekniken som de flesta av oss idag är beroende av. Häng med på en resa genom Lamarrs legendariska liv.

Två kvinnor sitter tillsammans på en grå betongbänk och samtalar. Den ena kvinnan visar den andra något på sin mobil.

Så påverkar det digitala språket vår kommunikation

När det första sms:et i världen skickades 1992 var det få som kunde förutse att den nya meddelartjänsten skulle ge upphov till ett helt nytt språk världen över. Språkvetaren Patrik Hadenius guidar oss rätt i djungeln av emojis, förkortningar och uttryck.

Bild på Samsung Galaxy S21-serien. Två mobiler mot varandra, kamera-huset i fokus.

Så betalar du med Samsung Pay

Samla alla dina betal- och medlemskort i din mobil.

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

10 år med Samsung Galaxy

Sedan 2010 har Samsung i sann utmanaranda flyttat gränserna för vad som är möjligt att göra med en smartphone. Modellerna har genom åren förbättrats och anpassats för att maximera upplevelsen av det som Samsung-användarna gör med sina mobiler. Vi blickar tillbaka och listar Samsungs innovationer genom åren.

En blå smartphone tillsammans med rosa trådlösa hörlurar ligger på ett grått skrivbord.

Det behöver du göra om du blir hackad

En hackare spelar på våra känslor och okritiska tänkande.

Gemensam kalenderapp

Svårt att komma ihåg alla fotbollsträningar, kalas och föräldramöten? Dags att samla familjens aktiviteter i en gemensam kalenderapp? Vi har listat vår tre bästa familjekalendrar. Ladda ner en kalenderapp för familjen och börja få ordning och reda på det omtalade livspusslet. Gå igenom våra tips och se vilken familjekalenderapp som passar dig och din familj bäst. Samla sen familjen och ladda ner kalendern, börja lägg till aktiviteter och se till att hålla er gemensamma kalender levande. Lycka till!