Gå till innehållet

Vad är VoLTE?

LTE är det tekniska namnet för 4G. VoLTE står för Voice over Long Term Evolution och är helt enkelt vanliga samtal som använder sig av 4G-nätet i form av data istället för 3G-nätet för samtal. För dig betyder det att du får bättre ljudkvalitet och kan surfa i full hastighet även under ett pågående samtal.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-07-01 (Uppdaterad 2022-11-02)

En kvinna i röd tröja håller i en mobil som hon och en annan person tittar på.

VoLTE-samtal debiteras som ett röstsamtal. Det kommer inte att ta någon surf från din surfpott.

Hur du aktiverar och stänger av VoLTE

Samtliga av våra mobilabonnemang har stöd för VoLTE och på de flesta mobiler är det aktiverat från början. Om det ändå inte är aktiverat går det att göra i inställningarna på din mobil. För iPhone görs det via Inställningar > Mobilnät > Röst och data. Bocka i "VoLTE". För de flesta Android-mobiler, exempelvis en Samsung, aktiverar du det via Inställningar > Anslutning > Mobilnätverk > LTE-röstsamtal. Bockar du ur inställningen så stänger du av VoLTE igen.

Tänk på att det är extra viktigt att slå på denna funktion i länder där de börjat stänga ned 3G-nätet för att fokusera på 4G och 5G. Som till exempel USA.

Frågor och svar

Fungerar VoLTE i utlandet?

Ja, i vissa operatörers nät som Tre har lanserat med så finns VoLTE tillgängligt. För att se vad som gäller i det land du är intresserad av, titta bland våra utlandspriser.

Hur fungerar det med 4G? Dina 4G-samtal (VoLTE) debiteras som Voice-samtal (dvs ej data) enligt din gällande roaming-prislista.

Om du har iPhone behöver du ha iOS15 samt en iPhone 7 (eller senare) för att VoLTE roaming ska fungera. Bästa upplevelsen får du om du har den senaste programuppdateringen.

Vad gäller för USA? Mobiloperatörerna i USA stänger framöver ner alla 3G-nätverk för att fokusera på 4G och 5G. Här är det extra viktigt att du som kund har en kompatibel 4G-telefon liksom att dina inställningar i din telefon är på plats för att 4G-samtal ska fungera.

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobilens historia

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Galaxy S21-serien

Jämför Samsung Galaxy S21-serien

Vi jämför Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G för att göra det enklare att välja.