Gå till innehållet

Vad är VoLTE?

LTE är det tekniska namnet för 4G. VoLTE står för Voice over Long Term Evolution och är helt enkelt vanliga samtal som använder sig av 4G-nätet i form av data istället för 3G-nätet för samtal. För dig betyder det att du får bättre ljudkvalitet och kan surfa i full hastighet även under ett pågående samtal.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-07-01 (Uppdaterad 2022-11-02)

En kvinna i röd tröja håller i en mobil som hon och en annan person tittar på.

Trots att dessa samtal använder sig av data kostar det inget extra och det dras ingen surf från ditt abonnemang. Det gäller även om du är på en annan operatörs nät i utlandet.

Hur du aktiverar och stänger av VoLTE

Samtliga av våra mobilabonnemang har stöd för VoLTE och på de flesta mobiler är det aktiverat från början. Om det ändå inte är aktiverat går det att göra i inställningarna på din mobil. För iPhone görs det via Inställningar > Mobilnät > Röst och data. Bocka i "VoLTE". För de flesta Android-mobiler, exempelvis en Samsung, aktiverar du det via Inställningar > Anslutning > Mobilnätverk > LTE-röstsamtal. Bockar du ur inställningen så stänger du av VoLTE igen.

Tänk på att det är extra viktigt att slå på denna funktion i länder där de börjat stänga ned 3G-nätet för att fokusera på 4G och 5G. Som till exempel USA.

Relaterade inlägg

En mobil med rött skal ligger på ett träbord.

Riktnummer i Sverige

Vad är ett riktnummer och vilka riktnummer finns i Sverige? Läs vidare för att ta reda på det!

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?