Gå till innehållet

Vad är WiFi 6?

Ta reda på vad WiFi 6 kan göra för ditt hem! WiFi 6 är den senaste generationen av trådlöst nätverk som bland annat innebär högre surfhastighet, stabilare uppkoppling och stöd för fler enheter än tidigare.

Publicerad 2024-01-04

Person står och betraktar ett stort dokument på ett bord, router är synlig och en röd väska.

För att kunna använda dig av WiFi 6 behöver du ha ett bredband, en router och till exempel en mobil eller dator, som stödjer tekniken. När du väl har det på plats så kommer du märka flera fördelar med senaste generationens WiFi.

Snabbare surf

WiFi 6 är mycket snabbare än tidigare. Mätningar visar att tekniken är cirka 30-40% snabbare än WiFi 5. Det är bra om du exempelvis tittar på filmer i hög kvalitet eller har behov att ladda ner stora eller många filer samtidigt.

Perfekt för det smarta hemmet

Om ni är en familj eller om du har många mobiler och datorer som är uppkopplade samtidigt är detta perfekt för dig. WiFi 6 kan ha fyra gånger så många uppkopplade prylar samtidigt som WiFi 5. Den fördelar också uppkopplingen bättre mellan enheterna och du tappar inte prestanda på dina uppkopplade prylar.

Stabilare gaming

För dig som spelar online kommer du märka att svarstiden blir snabbare. Alltså tiden mellan att något händer i spelet tills att du ser det på din skärm. Det betyder att du kan göra det avgörande målet eller det viktiga hoppet i precis rätt stund och aldrig missa ett tillfälle att vinna din match.

Bättre täckning, säkerhet och batteritid

WiFi 6 erbjuder ett större täckningsområde än tidigare. Så du kan ta dig längre bort och bakom tjockare väggar än vad du har kunnat innan. Dina uppkopplade prylar kommer nu också hålla längre eftersom WiFi 6 drar mindre batteri att vara uppkopplad mot. Dessutom har säkerheten blivit bättre så det är svårare för utomstående att ta sig in på ditt nätverk.

Bakåtkompatibelt

Det betyder att alla dina tidigare saker som du har på ditt nätverk kommer fungera helt utmärkt med WiFi 6. Men för att kunna nyttja de högsta hastigheterna behöver dina uppkopplade prylar på nätverket ha stöd för WiFi 6-tekniken. Redan nu har massvis har mobiler och prylar stöd för detta men kolla gärna vad som gäller för just dig och dina saker.