Gå till innehållet

Välj rätt mobil för äldre

Idag finns mobilen med oss alla oavsett ålder, det är härligt. En mobil för äldre har blivit en målgrupp som är viktigare än någonsin. Behovet är stort av just de funktioner som en seniortelefon bör ha för att vara användarvänlig och inte skapa ett motstånd. Vi vill hylla alla äldre som faktiskt vågar ta till sig den nya tekniken idag! Hurra för alla äldre med mobiltelefoner!

Publicerad 2023-12-11 (Uppdaterad 2023-12-19)

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Ska du hjälpa någon av dina nära och kära som är äldre att köpa mobiltelefon?

Låt oss hjälpa till och vägleda. Först och främst besvara frågorna nedan för att sedan skräddarsy en mobiltelefon som passar perfekt!

Vad ska du tänka på när du köper en mobiltelefon för en äldre familjemedlem?

  • Det viktigaste är att det är en enkel mobil för äldre, exempelvis med stora knappar
  • Allt för att den ska vara så användarvänlig som möjlig – enkel att använda helt enkelt
  • Den ska ha ett bra ljud och en skärm som är lättläst
  • Man ska i första hand kunna ringa och sms:a, sen är det ett plus att kunna facetimea med sina barnbarn. Eller använda Whatsapp för att skicka gratis meddelande eller skicka över bilder som man enkelt tagit med mobilen
  • Att kunna ses via Facetime eller höras via ett mobilsamtal i dagsläget är verkligen guld värt. Det kan var höjdpunkten på dagen för många

Vad ska seniormobilen användas till - vilka behov finns?

Är det bara att ringa och sms:a, då finns det inget behov av att skaffa en modern mobiltelefon. Finns det ett behov av andra funktioner så som att använda facetime, hålla sig uppdaterad i olika nyhetsappar, söka information och underhållning på nätet då ska du definitivt vara en smartphone. Tänk vad livet blir lättare av att våga göra sina bankärenden via sitt BankID direkt i mobilen. Det kan vara läskigt i början, men det fungerar OCH är tryggt. Ta gärna hjälp av någon de första gångerna.

Mobiltelefon vid synskada eller synnedsättning - tänk knapptelefon!

Om synen inte är på topp så är det smart att välja en knapptelefon med stora knappar som. Om man vill ha en modern mobiltelefon idag så har både Android och iPhones möjlighet att ställa in större text och ikoner för att enklare kunna läsa. Då blir också ikonerna större och färre och navigeringen blir enklare.

Mobiltelefon vid hörselskada eller hörselnedsättning

Finns det hörapparat så ska du satsa på en telefon för äldre som är kompatibel med din hörapparat. Detta är alla Doros modeller, så tryggt. Om hörsel bara är nersatt så ska du se till att mobilen har god ljudkvalitet. Vissa kan tycka det är enklare att prata via högtalarfunktionen istället.

Finns det krämpor i händerna?

Då ska du satsa på en telefon för äldre som är lite mindre, det kan vara svårt att hantera en stor otymplig mobil med händer som värker. Då skulle vi rekommendera en mindre mobil som exempelvis iPhone SE

Finns ett fotointresse?

Då är det definitivt en smartphone som ska inhandlas. Med dagens fantastiska optik och linser i mobiltelefonerna kan din gamla kamera tacka för sig. Oavsett modell så har du en bra kamera att föreviga varje tillfälle som ges. Fram med mobilen bara! Bra att veta är att även en traditionell mobiltelefon som inte har pekskärm kan ha en kamera som har blixt.

När valet av seniormobilen är gjord så kommer nästa steg - att välja rätt abonnemang

Om behovet bara är att ringa eller sms så väljer du det minsta möjliga eftersom fria samtal och sms/mms ingår, trevligt va? Om det blev en smartphone och surfmängden kan springa iväg så kan du behöva en större surfmängd. Du kan vara lugn för idag spelar det ingen roll, för du kan enkelt byta surfmängd när du väljer något av våra mobilabonnemang utan bindningstid.