Gå till innehållet

Ta bort virus på mobilen

Har din mobil börjat att bete sig konstigt? Misstänker du att du har drabbats av ett mobilvirus? I och med att våra smarta mobiler i princip har utvecklats till små minidatorer kan dom även drabbas av virus.

Publicerad 2023-12-11

En person i grå tröja håller en mobil i båda händerna.

Hur vet man om man har virus på mobilen?

Du märker oftast att du har fått ett virus om du får massa ovälkomna annonser, batteriet tar slut väldigt snabbt eller att internetuppkopplingen är seg. Det kan till och med vara så illa att de försöker stjäla din personliga data.

Hur kan jag ta bort virus på mobilen?

Det enklaste sättet att ta bort den skadliga koden är helt enkelt att avinstallera appen som fått allt att börja strula. Den knepiga delen är att upptäcka de appar och program som man inte märker är skadliga.

Hur tar man bort virus på Android?

På Android-enheter kan det vara extra svårt att ta bort skadlig kod. Ibland räcker det inte att bara ta bort den misstänkta appen. Du behöver göra en fabriksåterställning av din Android

Hur tar man bort virus på iPhone?

Om du har fått virus på din iPhone kan du göra en fabriksåterställning. När du gör en fabriksåterstänning så tar du bort allting som finns på din mobil. Bilder, kontakter, sms och appar – allt försvinner. En fabriksåterställning är en sista utväg.

Två barn leker i soffan och tar kort med mobilen.

Hur smittas mobilen av virus?

Det finns tyvärr många påhittiga metoder att sprida virus idag. Det vanligaste sättet är något av följande:

Inofficiella appbutiker

Det finns många inofficiella appbutiker och tyvärr är det väldigt enkelt för virusmakare att bädda in sin skadliga kod i en app som ser helt vanlig ut vid första anblick. För att undvika appar med virus bör du bara ladda ner appar ifrån App Store och Google Play. Både Apple och Google filtrera bort skadliga appar från sina butiker.

Infekterade webbplatser

Att besöka suspekta webbplatser kan öka risken att drabbas av mobilvirus. När du besöker webbplatsen kan skadlig programvara laddas ned till din mobil utan din vetskap eller ditt godkännande. Viruset kan vara allt ifrån annonsprogram till mer illasinnade program som exempelvis använder din mobil för att ringa till betaltjänster.

Tips för att undvika mobilvirus

Ladda bara ner appar från godkända app-butiker som App Store och Google Play. Surfa inte runt på suspekta sidor. Och till sist, klicka inte på knappar i mail eller hemsidor som du inte känner till.

3Surfa säkert

För våra kunder har vi en tjänst som heter 3Surfa säkert, den skyddar din mobil/surfplatta mot intrång och skadliga appar i form av virus, spyware, trojaner, bifogade filer och annan skadlig kod. Den erbjuder även fler funktioner och hjälpmedel.

Sammanfatting

  1. Ladda bara ner appar från Google Play eller App Store
  2. Klicka inte på okända länkar i mejl eller på hemsidor
  3. Ta bort appen som gav dig virus
  4. Fabriksåterställ din mobil för att bli av med viruset