Gå till innehållet

Träna ögonen för att scrolla

För mycket skärmtid utan pauser kan leda till överansträngda ögon och huvudvärk. Lyft blicken och testa ögongymmet - fyra enkla övningar som som hjälper dig att hålla dina ögon i form.

Illustrerad bild. En kille i orange keps och rosa tröja tittar på en penna.

Håll en penna på armlängds avstånd. När du ser pennan skarpt flyttar du blicken till ett objekt som är 6 meter bort. Repetera tio gånger.

En illustrerad bild. En tjej som blinkar

Torr i ögonen? Blinka snabbt med båda ögonen i 20 sekunder. Repetera fem gånger.

Illustrerad bild. En kvinna i slöja jag ögonrörelse

Fokusera blicken på ett område som är ca tre meter bort. T ex en vägg eller på golvet. Rör ögonen i formen av en åtta i ca 30 sekunder. Byt riktning och repetera en gång.

En tecknad kille i rosa tröja tittar på en katt

Efter 20 minuter framför skärmen är det dags att lyfta blicken. Fokusera på ett objekt som är 6 meter bort i 20 sekunder. Upprepa var 20:e minut.

Tänk på att ögonövningar inte ersätter professionell ögonvård. Om du upplever allvarliga symtom bör du prata med en ögonläkare.

Tony Pansell

Träffa Tony Pansell

– Vi tillbringar alltmer tid framför skärmarna och då ökar riskerna för ögonkramp. När muskeln som ställer in skärpan i ögat krampar kan det leda till ansträngda ögon, dimsyn och huvudvärk. Det är viktigt att ta pauser från skärmen och ögonövningar är ett bra sätt att öka kunskapen om ögonbesvär och samtidigt lyfta blicken från mobilen, säger Tony Pansell, docent och verksam vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Frågor och svar

Det är bra att ta regelbundna pauser från skärmen. Försök att ta en kort paus var 20 minut. Gör några övningar från ögongymmet för att stärka och slappna av i dina ögonmuskler.

Övningar kan hjälpa till att minska belastningen på ögonen, förbättra ögats muskelfunktion och uppmuntra till regelbundna pauser från skärmen.

Men kom ihåg att övningar inte ersätter professionell ögonvård, och personer med allvarliga symtom bör söka råd från en optiker.

Alla övningar är bra, gör de övningar som du gillar mest. Det viktiga är att det blir av!