Gå till innehållet

Från idé till app

Grundarna av relationsappen Coupleness delar med sig av sina tre bästa tips för en lyckas affärsidé. Våga utmana, testa på din målgrupp och gör inte mer än nödvändigt.

Publicerad 2021-05-17

Man i mörkt hårt och lite skägg iklädd en rosa/laxfärgad skjorta och ljusblå jeans står bredvid en kvinna i långt blont hår iklädd en lång vit skjorta och mörka jeans. De ler båda mot kameran. I bakgrunden syns en bokhylla.

1. Vänd och vrid på behovet

Genom att vända och vrida så kan du lösa ett problem för väldigt många personer. Vi ville ta fram en app som löste ett konkret problem och jag tror att det är avgörande för att man som användare ska komma tillbaka. Annars blir det bara ännu en app som du laddar ner och sedan glömmer bort. Vi var därför noga med att identifiera konkreta exempel på problem och utmaningar som finns i relationer, som att få till det djupare vardagssnacket till exempel.

2. Testa affärsidén på andra sätt än i en app

Vi började med att testa Coupleness med hjälp av sms-frågor till en testgrupp, vilket var gratis i jämförelse med kostnaden för att bygga en app. En app är en dyr investering och pengar saknas oftast när man börjar jobba med sin affärsidé. Med hjälp av sms och en testpanel fick vi möjlighet att samla massa data, värdefulla tips och vi utförde löpande djupintervjuer med våra testpersoner. Det gjorde att vi hade tillräckliga insikter och var redo att ta vår idé till nästa steg och skapa en fysisk app.

3. Gör det inte mer komplicerat än nödvändigt

Utgå inte från att allt måste finnas med från början. Det är enklare att lägga till saker med tiden, baserat på vad användarna saknar. Undvik att lansera en första version som är så komplex att ingen orkar testa den. Om själva kärnan i appen blir otydlig så är det svårt att få in en vana och använda den. Efter att du har skapat en tydlig kärna, i vårt fall att du delar ditt mående med din partner, så kan du lägga till fler lager i tjänsten allt eftersom.

Fler tips & trix

Två kvinnor vid ett bord. En sitter, den andra står. Framför sig har de en pärm med färgprover. I bakgrunden syns ytterligare färgprover och tyger som hänger på en vägg.

Tre tips för ett hållbart entreprenörskap

Handla och ta hand om miljön på samma gång eller bygg ett bolag som gör skillnad. Midnatt ger sina tre bästa tips för ett mer miljövänligt företagande.

Man och kvinna promenerar tillsammans i ett ljust och modernt kontorslandskap. Stora fönster, moderna möbler och mycket ljusinsläpp.

Fem tips för ett hållbart företagande

Belecogrundarna Marie och Sebastian Rudenstam ger sina bästa tips för hållbart företagande. Läs hur det gäller att matcha idé med marknaden och våga be om hjälp.

Pontus Frithiof sitter och jobbar framför sin dator i en lokal med andra personer. En dunkel miljö där han är i fokus och övriga är suddiga.

Fem smarta jobbtips by Pontus

Superentreprenören Pontus Frithiofs delar med sig av sina bästa tips för hur du jobbar smartare. Det gäller att ha en bra strategi och skilja på jobb och privatliv.