Gå till innehållet

Fem sätt att jobba och respektera kollegornas ledighet samtidigt

Vi människor är olika. En del av oss älskar långledighet och loggar med glädje ut från mailen medan en del inte alls vill släppa jobbet utan vara tillgängliga dygnet runt varje dag. För att få ihop den ekvationen behövs en kompromiss.

Publicerad 2021-05-27

Man sittandes i sittsäck hållandes en dator i knät. Han har orangea hörlurar.

Tre Företag berättar hur du som vill kan jobba på under helgerna utan att behöva tvinga upp dina kollegor ur deras välförtjänta jul-dvala.

1. Förstå och förmedla att man får vara ledig

Hur mycket du än själv älskar att jobba är det faktiskt viktigt att komma ihåg att ledighet finns av en enkel anledning: Att vi behöver den. Förklara för dina medarbetare att du inte tror att de ska vara tillgängliga under helgerna – och mena det också! Förvänta dig inga svar från någon den 25 december och visa ingen besvikelse om folk inte sprudlar av idéer den 2 januari.

2. Tidsinställ allt som går att tidsinställa

Din bästa vän är funktionen ”Tidsinställ”. Det innebär att du kan skriva hur många mail, nyhetsbrev och inlägg till företagets sociala medier du vill – utan att de skickas eller publiceras förrän alla är tillbaka. Detta är en fantastisk möjlighet för dig som arbetar under helger, hela ditt jobb blir gjort utan att den som är ledig behöver avbrytas av pling i telefonen.

3. Gör uppgifter som inte involverar kollegor

En storhelg på jobbet är ett utmärkt tillfälle att ta tag i uppgifter som du gör bäst utan någon annans hjälp. Kanske är det att rensa i din dator, uppdatera kundregistret eller skriva sammanställningarna du aldrig hinner under vanliga dagar. Oavsett vad du väljer att hitta på har du nu den gyllene chansen att göra saker helt i din egen takt – ta den!

4. Använd utkast-funktionen

Förutom att göra egna uppgifter och tidsinställa mail kan du också vara schysst mot dina kollegor genom att bara påbörja saker istället för att göra klart dem. Det kanske känns bekvämt för dig att skriva ihop hela månadens nyhetsbrev själv, men när dina lediga medarbetare kommer tillbaka vill du inte få dem att känna sig överkörda eller lata för att de inte var på plats och jobbade på nyårsdagen.

5. Ligg lågt med ditt jobbande

Om du tänkte tjäna lite snabbt beröm från omgivningen genom att lägga ut bilder på att du jobbar 24 timmar om dygnet är det dags att tänka om. Det är inte eftersträvansvärt att arbeta sig sönder och samman, men pressen finns ändå hos många. Genom att hålla lite låg profil om ditt helgjobbande gör du därför en stor insats för dina medarbetares, och även vänners, syn på arbete och fritid.

Läs mer om vårt företagsabonnemang ›

Fler tips & trix

Två kvinnor vid ett bord. En sitter, den andra står. Framför sig har de en pärm med färgprover. I bakgrunden syns ytterligare färgprover och tyger som hänger på en vägg.

Tre tips för ett hållbart entreprenörskap

Handla och ta hand om miljön på samma gång eller bygg ett bolag som gör skillnad. Midnatt ger sina tre bästa tips för ett mer miljövänligt företagande.

Man och kvinna promenerar tillsammans i ett ljust och modernt kontorslandskap. Stora fönster, moderna möbler och mycket ljusinsläpp.

Fem tips för ett hållbart företagande

Belecogrundarna Marie och Sebastian Rudenstam ger sina bästa tips för hållbart företagande. Läs hur det gäller att matcha idé med marknaden och våga be om hjälp.

Pontus Frithiof sitter och jobbar framför sin dator i en lokal med andra personer. En dunkel miljö där han är i fokus och övriga är suddiga.

Fem smarta jobbtips by Pontus

Superentreprenören Pontus Frithiofs delar med sig av sina bästa tips för hur du jobbar smartare. Det gäller att ha en bra strategi och skilja på jobb och privatliv.