Gå till innehållet

Våga starta eget

Du har drömmen, du har viljan och du har planen – du vill starta eget. Det enda som fattas är självförtroendet, för hur mycket du än konkretiserar och läser på om hårda fakta behöver du ändå ta det mentala steget till att faktiskt våga fullfölja din dröm. Tre Företag hjälper dig att tro på att du klarar att kliva över till företagarsidan!

Publicerad 2021-05-17 (Uppdaterad 2021-07-13)

En kvinna med orangea hörlurar sitter vid ett skrivbord och jobbar på en dator.

1. Släpp tanken på att det inte finns någon återvändo

Det fina när man är osäker i just karriärsfrågor är att det alltid går att ändra sig. Att starta ett företag innebär inte att du aldrig kan gå tillbaka till en anställning. Att säga upp sig hindrar dig inte från att en dag komma tillbaka – att öppna en dörr gör inte att alla andra stängs. Kom ihåg att om det går åt skogen finns fortfarande andra möjligheter.

2. Tänk på andra människor som gjort samma sak

Ibland när man tvivlar på sin förmåga kan det kännas bra att tänka på att man aldrig är först eller sist ut att prova något. Tanken på att 369 000 svenskar mellan 20 och 64 år drev företag 2017 (källa: SCB) kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam – och säker på att de också ifrågasatt sina kunskaper ibland.

3. Läs om andras misstag

Om ovanstående punkt hjälper dig att tänka ”Om person X klarar det kan jag också” kan denna punkt hjälpa dig att tänka ”Om jag inte klarar det kan jag i alla fall bidra till ett skratt”. I humorböcker som Kalle Linds ”Människor det varit synd om” och Filip & Fredriks ”100 Höjdare” kan du grotta ner dig i dråpliga historier om människor som på olika sätt råkat trampa i klaveret, vilket får dig att se dina brister i ett snällare perspektiv.

4. Fråga andra om hjälp

När kända entreprenörer får frågor om sina bästa tips blir svaret påfallande ofta ”Våga be om hjälp”, och de har en poäng. Det stora klivet ut i en ny tillvaro som företagare kan kännas tio gånger mindre om du vet att du kan dra iväg ett sms till din bokföringsexpert till syster eller din sambos kollega som jobbar med att bygga hemsidor.

5. Lek att du är någon annan

Det klassiska tricket att stå framför spegeln och säga ”Jag är kompetent” kanske inte funkar för dig, men prova att istället mata din hjärna med självförtroende. Spela Spotify-listor med låtar som får dig att vilja ta över världen, lyssna på poddar från andra företagare och lär dig hur de tänker och bildgoogla dina förebilder inom yrket medan du ser framför dig hur ni en dag blir kollegor.

Fler tips & trix

Två kvinnor vid ett bord. En sitter, den andra står. Framför sig har de en pärm med färgprover. I bakgrunden syns ytterligare färgprover och tyger som hänger på en vägg.

Tre tips för ett hållbart entreprenörskap

Handla och ta hand om miljön på samma gång eller bygg ett bolag som gör skillnad. Midnatt ger sina tre bästa tips för ett mer miljövänligt företagande.

Man och kvinna promenerar tillsammans i ett ljust och modernt kontorslandskap. Stora fönster, moderna möbler och mycket ljusinsläpp.

Fem tips för ett hållbart företagande

Belecogrundarna Marie och Sebastian Rudenstam ger sina bästa tips för hållbart företagande. Läs hur det gäller att matcha idé med marknaden och våga be om hjälp.

Pontus Frithiof sitter och jobbar framför sin dator i en lokal med andra personer. En dunkel miljö där han är i fokus och övriga är suddiga.

Fem smarta jobbtips by Pontus

Superentreprenören Pontus Frithiofs delar med sig av sina bästa tips för hur du jobbar smartare. Det gäller att ha en bra strategi och skilja på jobb och privatliv.