Gå till innehållet

4G vs 5G

Att 5G är nyare och snabbare än 4G kan nog de flesta lista ut men vad är egentligen skillnaderna och hur märks det för oss som användare? Det reder vi ut i det här inlägget!

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2022-03-18 (Uppdaterad 2022-11-02)

Bild på en mobil som visar 5G-hastigheten på Stureplan i Stockholm.

Teknikerna i mobilnätet brukar delas in i generationer där 4G och 5G står för fjärde och femte generationens mobilnät. 4G gav helt nya förutsättningar för videosamtal och livestreaming men är inte rustat för framtidens extrema mängder uppkopplade enheter. Det är här 5G kommer in i bilden.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

De största skillnaderna som vi som surfar kommer märka är att 5G går snabbare och har kortare svarstid än 4G, det vill säga tiden från klick till respons. Det här beror på att 5G-nätet har större bandbredd och kan hantera större mängder filer än 4G. Båda dessa är såklart stora fördelar, vem har tid eller tålamod att vänta?

5G är snabbare än 4G

Surfhastighet mäts i Mbit/s (megabit per sekund), det vill säga hur mycket data som kan skickas och tas emot per sekund. Normalhastighet för 4G är 10-54 Mbit/s medan man med 5G räknar med att komma upp i 1000 Mbit/s vid optimala förhållanden. Det vill säga en rejäl ökning!

Varför är 5G snabbare än 4G?

Enkelt sagt består täckning av signaler som skickas via olika frekvenser i mobilnätet. Låga frekvenser når långt men kan inte hantera så mycket data medan höga frekvenser kan hantera mer data men når inte lika långt. De är alltså varandras motsatser. Det trevliga med 5G är att tekniken kan använda både högre och lägre frekvenser än 4G vilket gör att det både når längre OCH går snabbare. Ja tack säger vi!

5G har kortare svarstid än 4G

Svarstid, eller ping som det också kallas, är tiden från klick till action. Från att du trycker like till att det visas på Instagram eller från att du trycker ”hoppa” till att din gubbe i spelet faktiskt hoppar. Inom just gaming är svarstider extremt viktigt och kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora. Med 5G kommer svarstiderna vara så korta att det om några år kommer gå att spela alla typer av spel överallt där det finns bra mobiltäckning.

4G eller 5G?

Frågan beror på vilka krav just du ställer på din mobilanvändning. Vill du att det går så snabbt som möjligt när du surfar, streamar eller gamear är 5G helt klart att föredra. Men om du inte har så höga krav på hastighet eller rör dig i områden där 5G-nätet inte är utbyggt än kan du hålla fast i din 4G-mobil ett tag till.

Vill du surfa i vårt 5G-nät behöver du en mobil med 5G-stöd, ett abonnemang med 5G och vara på en plats med 5G-täckning. I vår täckningskarta kan du se hur det ser ut på just din adress.

Relaterade inlägg

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.

Halloween

Bajs-emojins skrämmande historia och roliga användningsidéer

Gör dig redo för halloween och dyk in i emojins värld fylld av mystik och myter. Vi avslöjar den hemliga historien bakom den ikoniska bajs-emojin och ger dig tips om hur bäst använder emojis för att skapa de mest spännande och skrämmande rebusarna.