Gå till innehållet

Det behöver du göra om du blir hackad

En hackare spelar på våra känslor och okritiska tänkande.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-11-02)

En mobil som laddar ligger på en guldig yta.

Du har sett det på film: Ett mörkt rum med en skum gestalt i huvtröja framför en skärm, som utpressar folk på pengar genom att ta sig in i deras datorer. F-Secure reder ut verklighetens hackingprocesser – och hur du kan undvika att bli utsatt.

Moritz Kåla är Head of Operator Sales på F-Secure som levererar säkerhetslösningar till Tre:s slutkunder. Han berättar att det är vanligare än vi tror att bli hackad och att vem som helst kan bli drabbad.

– I dagsläget lägger vi mer tid på våra mobiler och surfplattor än på datorn och därför flyttar hacker-verksamheten dit. Det är inte längre heller så att man måste ladda ner saker eller vara inne på vissa typer av sidor för att bli utsatt, hackarna har blivit smartare.

Alla vägar kan leda till hackerns mål. Moritz förklarar att vi alla utgör enkla mål eftersom vi hela tiden lämnar digitala spår efter oss utan att vara medvetna om det.

– Vem skulle vilja hacka mitt instagramkonto kanske du tänker, men Instagram är ofta kopplat till ditt Facebook-konto som är kopplat till din e-post som kanske är kopplad till ditt bankkort. Hackarna vill att du ska klicka på eller godkänna något som gör att en skadlig programvara installeras.

Och om hackarna väl tar sig in är det enkelt för dem att kartlägga människors rörelsemönster och sedan attackera för att få ut pengar.

– Exempelvis kan de installera Keylogger som gör att varje tangenttryck du gör registreras utan att du märker det. När de ser att du är inne på vissa sidor och köper speciella saker, skickar de ett mail som ser ut som något du känner igen, och när du öppnar det kan de låsa hela din enhet och kräva dig på några tusen kronor för att låsa upp den. Om de upprepar detta mot tiotusentals mailadresser får de snabbt mycket pengar.

Riskfyllt med känslostyrt beteende. Många av oss har upplevt saker på internet som känns misstänkta, som att över en natt ha fått tjugo vänförfrågningar från folk vi inte känner, men hackarna jobbar ofta mer subtilt och utnyttjar vårt okritiska öga.

– De kan ha analyserat ditt rörelsemönster online och sett om du ofta är på t.ex. dejtingappar eller kanske har ett stort intresse för hundar. Då kan de enkelt rikta in sig mot dig med bilder på härliga hundar eller en jättebra deal på saker man kan vinna som har med hundar att göra. Det går så fort, känslorna styr och det logiska tänkandet försvinner.

”Vi måste tänka på vårt eget beteende”. Enligt Moritz går många av brotten som begås mot oss som mobil- och datoranvändare hand i hand med att vi blir mer och mer bekväma på internet. Han lyfter fram lösningar som 3Säkerhets tjänster, men säger också att vi måste bli mer medvetna om våra egna vanor. Vi är vana vid att allt går fort, vi är okritiska till nya tjänster och framför allt läser vi inte igenom villkor. F-Secure har gjort tester på flera olika sätt tillsammans med myndigheter och märkt att många användare inte läser igenom villkor till exempel för öppna Wifis och appar.

– Ifall vi bara tänker att vi får något gratis genom att godkänna villkoren så tänker vi tyvärr fel eftersom flera aktörer då kommer att samla in personlig information om oss – och vi vet inte var informationen skickas därefter eller vem som tjänar pengar på det. I och med att de flesta av oss beter oss på det viset digitalt kan det bli väldigt enkelt för obehöriga att komma över information som de inte borde ha. Så visst måste vi ha skydd mot skadliga koder, men vi måste också tänka på vårt eget beteende. Det digitala medvetandet måste vi alltid ha med oss.

Expertens fyra bästa tips – Så undviker du att bli hackad.

  1. Byt dina lösenord kontinuerligt och säkerställ att du har unika lösenord för de inlogg- och digitala tjänster du använder. Välj gärna svårgissade lösenord som du kan komma ihåg. Ett bra lösenord är minst 8 tecken och är inte namnet på din katt eller mamma eller sifferföljden 1234. Ett eller flera specialtecken hjälper också till och ifall du vill komma enkelt undan så kan du skaffa en lösenordshanterare som har koll på dina lösenord.

  2. Logga alltid ut från ditt Google- eller Facebook-konto när du inte använder det, eftersom allt du gör sparas lämnar du på så vis färre spår efter dig och blir svårare att hitta.

  3. Onlineshopping kan vara riskfyllt om du inte kollar upp att shoppingsajten är säker. Var noga med var du för in dina kreditkortsuppgifter och undvik gärna att använda Facebook eller Google-inlogg på olika tjänster. Det är oftast de förvalda alternativen, men om ett av dina konton blir hackat är risken att hackarna kommer in på betydligt fler av dina konton om du har loggat in med ditt Google eller Facebook-konto.

  4. Installera ett säkerhetsprogram på alla dina uppkopplade enheter som är från en välrenommerad leverantör.

… och så gör du om du ändå blir drabbad

  1. Byt direkt lösenord på de konton som blivit utsatta för ett hack.

  2. Kontakta din bank och kontrollera aktiviteten på ditt bankkort. Beroende på omfattningen kan du också polisanmäla.

  3. Om du inte redan gjort det: Uppdatera till senaste versionen av operativsystem och alla programvaror och appar. Det kan täppa igen säkerhetshål.

Relaterade inlägg

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.

Halloween

Bajs-emojins skrämmande historia och roliga användningsidéer

Gör dig redo för halloween och dyk in i emojins värld fylld av mystik och myter. Vi avslöjar den hemliga historien bakom den ikoniska bajs-emojin och ger dig tips om hur bäst använder emojis för att skapa de mest spännande och skrämmande rebusarna.