Gå till innehållet

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2023-08-23 (Uppdaterad 2024-02-21)

Hur ser framtiden ut för 5G-nät och kommande 6G-nät?

Framtiden för 5G-nätet och det kommande 6G-nätet är fullt med spännande möjligheter och innovationer.

Här är några exempel på vad den nya teknologin skulle kunna möjliggöra för oss enligt Maria Jonsson.

Framtiden för 5G

  • Förbättrad mobilupplevelse: Användare kommer att uppleva snabbare nedladdningshastigheter, mindre fördröjning och en övergripande förbättrad mobilupplevelse. Några som kommer dra fördel av de höga hastigheterna som 5G kommer med är alla gamers. Nu är det möjligt att spela online-spel utan lagg och jobbiga avbrott.
  • Mera IoT (Internet of Things): 5G har en betydligt högre anslutningskapacitet än tidigare generationers nätverk (3G och 4G). Detta innebär att flera enheter kan vara anslutna samtidigt, vilket är avgörande när det byggs ut med tusentals eller till och med miljontals sensorer och enheter.
  • Utveckling av nya applikationer: 5G kommer att stödja utvecklingen av nya och innovativa applikationer inom områden som VR och AR, självkörande fordon, sjukvård med mera.

Vad kommer vi kunna göra med 6G?

  • Högre hastigheter och lägre fördröjning: 6G förväntas erbjuda ännu högre datahastigheter och nästan ingen fördröjning, vilket kommer att möjliggöra ännu mer avancerade applikationer och kommunikation i realtid.
  • Holografisk kommunikation: Människor kommer kunna interagera med varandra som om de vore fysiskt närvarande, även om de befinner sig på olika platser.
  • Miljömässig hållbarhet: 6G-nätet förväntas vara mer energieffektivt och hållbart än tidigare generationer.

— 6G är just nu bara i början av sin utveckling. Det är svårt att veta exakt vart det kommer ta vägen. Det är det som är så spännande, att det skapar massor av möjligheter, säger Maria Jonsson.

— Något som vi kan vara säkra på är i alla fall att både 5G och 6G kommer att ha en stor påverkan på vårt samhälle. Tekniken kommer att ge oss nya möjligheter som vi kanske ännu inte kan föreställa oss.

Hur går utbyggnaden av befintligt nät?

— Det går bra! Mycket bra! Vi har haft en strategi som går ut på att vi har byggt ut 5G med en väldig täthet. Vi vill att våra användare ska kunna röra sig fritt runt i staden och ha 5G vart dom än går. Vi vill ge våra kunder ett snabbt och stabilt nät.

— Vårt befintliga nät har vi också förbättrat med många nya basstationer. Vi har byggt ut nätet med över 25% sedan 2020. Detta gynnas hela Sverige av. Nu kan våra kunder nyttja 4G-täckningen från Haparanda till Smygehuk.

— Vi täcker 99,3% av hela Sveriges befolkning, säger Maria Jonsson med ett stolt leende.

Hur har ni byggt ut nätet och hur märks det i vardagen?

— Bra fråga!

  • Vi har utökat antalet basstationer längs med Sveriges riksvägar, järnvägar och i mindre samhällen
  • Utbyggnaden innebär en bättre inomhustäckning i alla svenska städer men även i restauranger och butiker
  • En utökad kapacitet ger också en bättre prestanda. Till exempel vid stora tillställningar och evenemang

Vad kan vi förvänta oss i framtiden av nästa generations mobilnät

— Nästa generations mobilnät, såsom 6G och framåt, förväntas vara ännu mer revolutionerande än dagens 5G-nätverk. Det kommer ju så klart att ha ännu högre hastigheter, minde fördröjning, stabilare. Fler prylar och sensorer kommer också att vara uppkopplade.

— Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp. Allt är möjligt. När vi är inne i den nya miljön som 6G ger oss tror jag att det kommer kännas som att gå från svart-vit TV till färg TV. Skillnaden kommer vara stor och fantastisk.

Vad ser du själv mest fram emot?

— Jag tycker att det blir spännande med både VR och AR. Det öppnar upp en mängd nya möjligheter för konsumenter att utforska och interagera med världen på ett nytt sätt. Den här nya tekniken har potentialen att förbättra underhållning, utbildning, shopping, arbete och mycket mer. Med AR kan du prova kläder, smycken och virtuellt, vilket ger dig en chans att se hur saker skulle se ut på dig innan du köper.

Vill du veta mer kring nedstängningen av 2g och 3g kan du läsa här

Relaterade inlägg

En kvinna håller en mobil i handen och fotar en solnedgång.

Trevligare bilder med Tres fotoskola

Skapa trevliga minnen av semesterfrukosten, solen som sänker sig bakom hustaken eller barnens första simtag – sommartid är fototid! Här guidar vi till hur du kan föreviga din sommar genom att ta ännu Trevligare semesterbilder med mobilen.

Kvinna sitter i en röd strandklänning på en solstol. Det är eftermiddag och hon tittar på sin surfplatta. Himlen är ljusblå med rosa moln.

Fördelarna med 3Världen

Med 3Världen från Tre kan du njuta av din semester utan att oroa dig för höga roamingavgifter. Denna tjänst gör det möjligt att surfa, ringa och sms:a som om du vore hemma i Sverige i hela 80 länder.