Gå till innehållet

iPhone 14 vs iPhone 13

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-09-22 (Uppdaterad 2023-03-23)

Apple iPhone14 och iPhone 13

iPhone 13 och iPhone 13 mini vs iPhone 14 och iPhone 14 Plus

Den skillnad som är mest påtaglig är att den minsta modellen iPhone 13 mini) är utbytt mot en betydligt större variant, iPhone 14 Plus. Om du är ute efter Apples minsta iPhone blir valet lättare eftersom det bara finns iPhone 13 mini, men väljer du den större iPhone 14 Plus-modellen får du förstås en större skärm, bättre batteri och även fler nyheter som vi kommer till snart.

Designen på iPhone 13 och iPhone 14 är väldigt lik även om Apple finslipat designen ytterligare. iPhone 14 har i princip samma dimensioner som iPhone 13.

Kameran har fått en rejäl förbättring med större sensor på både den bakre huvudkameran och den främre selfie-kameran. För dina bilder betyder det att den släpper in mer ljus och får in fler detaljer i bilderna än innan. Årets modeller är också försedda med Photonic Engine som helt automatiskt boostar effekten så att du får ännu bättre och klarare bilder. iPhone 14 har också ett bättre chip med en bättre grafikprocessor än förra årets modell.

iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro Max vs iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro Max

Dessa modeller heter Pro av en anledning. Här hittar vi de mer avancerade skillnaderna vilka vi fokuserar mer på att förklara nedanför.

Skärmen är alltid på

På iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max slocknar inte skärmen när du låser den. I stället dimmar den ner ljusstyrkan på skärmen och sänker bilduppdateringsfrekvensen till bara en gång per sekund, jämfört med den vanliga, mer sömlösa frekvensen, på 120 bilder per sekund. På det sättet drar den extremt lite ström och du kan alltid ha koll. Lägg ned den i fickan eller med skärmen nedåt och din skärm slocknar helt.

Dynamic Island

Utskärningen för den främre kameran med sensorer är nedflyttad från kanten av skärmen till att bli som liten flytande ö. Den är, som namnet avslöjar, dynamisk där du hela tiden har koll på dina notifieringar och bakgrundsaktiveter. Den notifierar dig när du kopplar ihop med AirPods, när du får meddelanden eller när det ringer. Den visar också aktiviteter som vilken musik du lyssnar på hur eller hur lång tid det är kvar på din timer. Tryck på den för ett göra den större eller öppna appen helt. Detta är bara exempel på funktioner som gör din iPhone roligare och smidigare att använda.

Ny förbättrad kamera

Apple har fyrdubblat antalet pixlar till årets modeller. Från 12 MP till 48 MP. Det tillsammans med en riktigt stor sensor gör att bilderna du tar blir fantastiska. Bilderna får fortfarande en upplösning på 12 MP då mobilen sätter ihop 4 pixlar med varandra för maximal detaljrikedom och ljuskänslighet. Det går att ta bilder med 48 MP i det avancerade fotoläget.

Vill du filma i riktigt skakiga miljöer, som när du är ute och springer finns det också ett actionläge. Den mjukar upp den skakigaste videon till en mjuk och följsam upplevelse som nästan känns som magi.

Sammanfattning

Jämfört med iPhone 13-serien får du med de nya iPhone 14-modellerna:

  • Bättre kamera
  • Bättre processor

Jämfört med med Pro-modellerna i iPhone 13-serien får du med de nya iPhone 14 Pro-modellerna:

  • Bättre processor
  • Skärm som alltid är på
  • Dynamic Island

Vi har sedan tidigare jämfört iPhone 14-serien om du är nyfiken på att läsa mer om skillnaderna mellan de senaste iPhone-modellerna från Apple.

Jämförelse

Här har vi samlat ett urval av jämförelsen

Apple

iPhone 13

Apple

iPhone 14

Köp nuKöp nu
Mått146,7 x 71,5 x 7,65 mm146,7 x 71,5 x 7,8 mm
Vikt173 g172 g
Trådlös laddningJaJa
Omvänd trådlös laddningNejNej
SkärmtypSuper Retina XDR-skärmSuper Retina XDR OLED, HDR10, Dolby Vision, 800 nits (HBM), 1200 nits (peak)
Skärmstorlek6,1 tum6,1 tum
Skärmupplösning2532x1170
OperatörslåstNejNej
Främre kamera12 MP12 MP
Bakre kamera12 + 12 MP12 + 12 MP
OperativsystemiOSiOS
SIM-kort1) nano eller e-SIM, 2) nano eller e-SIM1) nano eller e-SIM, 2) nano eller e-SIM
Lagringsutrymme128GB, 256GB, 512GB128GB, 256GB, 256GB, 512GB
BluetoothBluetooth 5.0
Nätverkstyp3G, 4G, 5G3G, 4G, 5G
HörlursuttagNejNej
WiFi-SamtalJaJa
ProcessorA15Apple A15 Bionic (5 nm)
Plats för minneskort Nej
NFC Ja
Vattentålig IP68
RAM 4.0GB

Relaterade inlägg

Pixel 8a VS Pixel 7a

Google Pixel 8a vs 7a: Alla skillnader

Google har återigen höjt ribban med lanseringen av Pixel 8a, den senaste mobilen i deras populära serie. Många undrar nu vad skillnaden är mellan mobilerna och om det är värt att uppgradera från förra årets Pixel 7a.

Jämför Google Pixel 8-serien

Nu är Pixel 8a här, den senaste modellen i Google Pixel 8-serien och därmed är hela familjen samlad. I den här artikeln beskriver vi skillnaderna mellan mobilerna för att hjälpa dig välja den som passar dig bäst. Följ med i vår jämförelse.