Gå till innehållet

iPhone 13 vs iPhone 14

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-09-22

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 och iPhone 13 mini vs iPhone 14 och iPhone 14 Plus

Den skillnad som är mest påtaglig är att den minsta modellen iPhone 13 mini är utbytt mot en betydligt större variant, iPhone 14 Plus. Om du är ute efter Apples minsta iPhone blir valet lättare eftersom det bara finns iPhone 13 mini, men väljer du den större iPhone 14 Plus-modellen får du förstås en större skärm, bättre batteri och även fler nyheter som vi kommer till snart.

Designen på iPhone 13 och iPhone 14 är väldigt lik även om Apple finslipat designen ytterligare. iPhone 14 har i princip samma dimensioner som iPhone 13.

Kameran har fått en rejäl förbättring med större sensor på både den bakre huvudkameran och den främre selfie-kameran. För dina bilder betyder det att den släpper in mer ljus och får in fler detaljer i bilderna än innan. Årets modeller är också försedda med Photonic Engine som helt automatiskt boostar effekten så att du får ännu bättre och klarare bilder. iPhone 14 har också ett bättre chip med en bättre grafikprocessor än förra årets modell.

iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro Max vs iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro Max

Dessa modeller heter Pro av en anledning. Här hittar vi de mer avancerade skillnaderna vilka vi fokuserar mer på att förklara nedanför.

Skärmen är alltid på

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max slocknar inte skärmen när du låser den. I stället dimmar den ner ljusstyrkan på skärmen och sänker bilduppdateringsfrekvensen till bara en gång per sekund, jämfört med den vanliga, mer sömlösa frekvensen, på 120 bilder per sekund. På det sättet drar den extremt lite ström och du kan alltid ha koll. Lägg ned den i fickan eller med skärmen nedåt och din skärm slocknar helt.

Dynamic Island

Utskärningen för den främre kameran med sensorer är nedflyttad från kanten av skärmen till att bli som liten flytande ö. Den är, som namnet avslöjar, dynamisk där du hela tiden har koll på dina notifieringar och bakgrundsaktiveter. Den notifierar dig när du kopplar ihop med AirPods, när du får meddelanden eller när det ringer. Den visar också aktiviteter som vilken musik du lyssnar på hur eller hur lång tid det är kvar på din timer. Tryck på den för ett göra den större eller öppna appen helt. Detta är bara exempel på funktioner som gör din iPhone roligare och smidigare att använda.

Ny förbättrad kamera

Apple har fyrdubblat antalet pixlar till årets modeller. Från 12 MP till 48 MP. Det tillsammans med en riktigt stor sensor gör att bilderna du tar blir fantastiska. Bilderna får fortfarande en upplösning på 12 MP då mobilen sätter ihop 4 pixlar med varandra för maximal detaljrikedom och ljuskänslighet. Det går att ta bilder med 48 MP i det avancerade fotoläget.

Vill du filma i riktigt skakiga miljöer, som när du är ute och springer finns det också ett actionläge. Den mjukar upp den skakigaste videon till en mjuk och följsam upplevelse som nästan känns som magi.

Sammanfattning

Jämfört med iPhone 13-serien får du med de nya iPhone 14-modellerna:

  • Bättre kamera
  • Bättre processor

Jämfört med med Pro-modellerna i iPhone 13-serien får du med de nya iPhone 14 Pro-modellerna:

  • Bättre processor
  • Skärm som alltid är på
  • Dynamic Island

Vi har sedan tidigare jämfört iPhone 14-serien om du är nyfiken på att läsa mer om skillnaderna mellan de senaste iPhone-modellerna från Apple.

Relaterade inlägg

En man med hörlurar ligger på en säng och tittar på en mobil.

Vad är WiFi-samtal?

Aktivera WiFi-samtal i din mobil, då ringer och surfar du via bredbandet. Du kan alltså ringa och skicka meddelanden precis som vanligt på platser där du saknar mobiltäckning, men har tillgång till ett trådlöst nätverk (WiFi).

Kvinna i brunt lockigt hår, grön tröja och ljusblå jeans sitter i skräddarställning i en vit soffa och tittar på en surfplatta.

Surfplatta för barn

Sverige-semester har blivit allt vanligare och bilresorna allt längre! Även mysiga familjekvällar hemma med film är något som vi värdesätter högt nu för tiden och det är där surfplattan kommer in i bilden. Vare sig du är hemma eller inte, vill vi ge dig möjligheten att göra precis det som du älskar!