Gå till innehållet

5 fördelar med bredband via 5G

Ett snabbt och enkelt bredband till hemmet, vem vill inte ha det? Med ett bredband via mobilnätet kan du få ett snabbt bredband via 5G som också är enkelt att installera. Det kan jämföras med ett fast bredband, men utan att det är just fast. Det är typ som fiber, fast via luften, eftersom bredbandet får sin uppkoppling via mobilnätet.

Publicerad 2024-01-04

Person står och betraktar ett stort dokument på ett bord, router är synlig och en röd väska.

Här är fem fördelar med bredband via 5G som kan vara bra att känna till innan du bestämmer dig för vilket typ av bredband som passar dig bäst.

1. Ingen krånglig installation

Bredband via mobilnätet är en smidig och enkel bredbandslösning. Det krävs ingen krånglig installation och du behöver inte gräva upp hela trädgården för att dra kablar i marken. Det är helt enkelt ett bekvämt alternativt för den som vill komma i gång snabbt utan krångliga installationer.

Det enda du behöver är ett bredbandsabonnemang och en 5G-router som du kan beställa via tre.se. Du får ett SIM-kort hemskickat till dig som du sätter i din router och sen är du i gång med ditt nya bredband. Trevligt va?

2. Höga hastigheter

Tack vare utbyggnaden av 5G och 5G+, som är den snabbaste delen av vårt nät, är mobilnätet så pass stabilt idag att det kan leverera supersnabb surf till hela hemmet.

Vid optimala förhållanden kan dina surfhastigheter nå upp till 1000 Mbit/s. Normalhastigheten är 3-600 Mbit/s och är ett beräknat genomsnitt för hela 5G+ nätet. Hastigheten kan variera beroende på var du befinner dig och hur många det är som surfar samtidigt.

5G-nätet byggs ut hela tiden och idag kan du få den bästa bredbandsupplevelsen i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Norrköping och Helsingborg.

För att få ett hum om hur snabbt det kan tänkas gå hos dig rekommenderar vi att du söker på din adress via täckningskartan.

3. Snabba svarstider

Svarstiden är den tid det tar för din enhet att få ett svar efter att den har skickat en förfrågan till en server. En kort svarstid är viktigt för att din anslutning ska kunna regera snabbt, vilket är fördelaktigt när du exempelvis tittar på en livestreamad match eller spelar online. Ingen vill uppleva lagg eller segt buffrande som kan uppstå vid långa svarstider.

4. Surfa på fler platser

Med ett bredband som ansluter sig via mobilnätet får du uppleva friheten att kunna surfa på olika platser. Det finns inget hinder så länge det finns täckning på den plats där du befinner dig. Om du befinner dig på en plats där täckningen via 5G inte är tillräckligt stark kan bredbandet falla tillbaka och använda det mer utbredda 4G-nätet för att hålla dig ansluten. Ha som vana att kontrollera täckningen på den plats där du tänkt använda bredbandet. Det finns platser där det inte finns någon täckning alls.

Tack vare den pågående utbyggnaden av nätet blir täckningen för 5G allt bättre och mer utbredd. Du kan hålla dig uppdaterad och följa vår utbyggnad av 5G-nätet.

5. Högre kapacitet och fler anslutningar

5G-nätet har en högre kapacitet jämfört med tidigare generations nät och kan därför hantera flera parallella anslutningar bättre än någonsin. Det innebär att du och en annan person till exempel kan streama serier och spela spel samtidigt, utan att ni märker av någon försämrad prestanda eller fördröjning.

Den förbättrade kapaciteten med 5G öppnar också dörren för helt nya användningsområden inom exempelvis Internet of Things (IoT) och smarta hemmet som kräver en stabil anslutning för en mängd olika enheter.

Sammanfattning

  • Bredband via 5G får sin uppkoppling via mobilnätet, ungefär som fiber men trådlöst via luften.
  • Det är ett snabbt och bekväm bredbandslösning för dig som vill komma i gång snabbt och enkelt utan krångliga installationer.
  • Du kan surfa i upp till 1000 Mbit/s vid optimala förhållanden, men hastigheten kan variera beroende på var du bor. Kolla alltid vår täckningskarta för att ta reda på dina förutsättningar.
  • Bredband via 5G kan ge korta svarstider, vilket är fördelaktigt för dig som exempelvis streamar livesport eller spelar spel.
  • Du kan surfa på olika platser så länge det finns täckning på den plats där du befinner dig.
  • 5G erbjuder en högre kapacitet i nätet än någonsin tidigare, vilket innebär att fler personer och enheter kan använda bredbandet samtidigt.
  • En förbättrad kapacitet och stabil anslutning skapa bättre förutsättningar för enheter som används inom Internet of Things (IoT) och smarta hemmet.