Gå till innehållet

Vikbara mobiler

Funderar du på att köpa en vikbar mobil men känner att du inte har riktigt koll på vad som skiljer dessa från en vanlig mobil? Vi reder ut vad vikbara mobiler är och vilka för- och nackdelar som kan finnas beroende på vilka behov du har. Vi jämför även tre vikbara mobiler för att du enklare ska kunna välja en som känns rätt just för dig.

Publicerad 2023-12-11 (Uppdaterad 2023-12-19)

Vikbara mobiler visar i en triangel: Galaxy Z Fold3 5G i grön, silver och i svart

Vad är en vikbar mobil?

Vikbara mobiler har en böjbar skärm eller en konstruktion som gör det möjligt att vika eller fälla ihop dem när de inte används. Mobilen viks antingen som en bok och kallas då ofta för Fold eller på mitten och kallas då för Flip. Dessa typer av design ger användaren flexibla möjligheter att ha en större skärm när man behöver det och en mer kompakt mobil som enkelt får plats i fickan eller väskan i hopfällt läge. Idag har de flesta vikbara mobiler även två skärmar så man alltid kommer åt de viktigaste funktionerna. Även i hopfällt läge kan man till exempel svara på sms och ta selfies.

När kom de vikbara mobilerna?

2019 lanserades Samsung Galaxy Fold som en av de första vikbara mobilerna. Den hade en stor vikbar skärm på insidan och en mindre skärm på utsidan. Samma år släpptes Motorola Razr som en modern version av den klassiska Motorola Razr-mobilen från tidigare år.

Vad du bör tänka på innan du köper en vikbar mobil

 1. Fundera över hur du främst kommer att använda din mobil
 2. Är det viktigt att mobilen tar så lite plats som möjligt när du inte använder den?
 3. Vikbara mobiler är ofta dyrare än vanliga mobiler och är det värt att betala extra för dessa funktioner?
 4. Tittar du mycket på film och använder mobilen i ditt arbete eller ringer och messar du mest och klarar dig med en mindre skärm?
 5. Är låg vikt viktigt? En vikbar mobil är ofta tjockare och väger mer än en vanlig mobil.

6 fördelar med en vikbar mobil

1. Smidig

Vikbara mobiler tar mindre plats i fickan eller väskan jämfört med större mobiler. De ger användare kombinationen av en mindre mobil och en större mobil.

2. Stor skärm

En av de största fördelarna med vikbara mobiler är möjligheten att ha en större skärm när det behövs. När mobilen är hopvikt tar den lite plats men kan fortfarande användas med den främre mindre skärmen. När den viks ut blir skärmen betydligt större vilket passar mer för film, arbete eller spel.

3. Flexibilitet

Vikbara mobiler ger dig möjlighet att använda enheten på olika sätt. De kan fungera som en vanlig liten mobil när de är hopvikta och som en större surfplatta när de är utvikta.

4. Mobilen skyddar skärmen

När mobilen är hopvikt skyddas skärmen av mobilens eget skal vilket minskar risken för skador och repor.

5. Större batteri

Tack vare designen hos vikbara mobiler finns utrymme för större batterier. Längre batteritid brukar uppskattas av de flesta.

6. Nya användningsområden

Du kan använda vikbara mobiler som stativ medan man filmar och fotar och multitaska mellan de olika skärmarna. Vikbara mobiler innebär även spännande möjligheter till nya flexibla användningsområden och innovativa appar. Utvecklare kan till exempel skapa appar som utnyttjar den stora skärmytan eller som anpassar sig dynamiskt till den mindre skärmen när mobilen viks ihop.

Nackdelar med en vikbar mobil

I början var varken marknaden eller tekniken riktigt redo för vikbara mobiler och man tampades med flera problem att lösa. Lanseringar av de första modellerna fick skjutas upp när smuts i de rörliga delarna visade sig leda till döda pixlar efter ett tag. Andra tidiga buggar uppstod mellan landskaps- och porträttläge när mobilen var uppfälld respektive hopfälld.

Vikbara mobiler innehåller gångjärn och flera avancerade skärmar. Därför är de mer utsatta för mekaniskt slitage. Det kan innebära att en vikbar mobil inte håller lika länge som en vanlig mobil. Reparationer kan också vara komplicerade och kosta mer. Tillverkarna tvingades jobba hårt för att lösa dessa problem och idag, ett antal generationer och år senare fungerar det mesta mycket bättre.

Sammanfattning

 • Böjbar skärm och fällbar konstruktion ger flexibilitet
 • Den vikbara mobilen är smidig och kompakt, tar mindre plats än en surfplatta
 • Större skärm vid behov – perfekt för arbete, film och spel
 • Flexibel användning – som liten mobil eller större surfplatta
 • I ett hopfällt läge så skyddas skärmen
 • Tack vare designen finns utrymme för ett större batteri som ger mer batteritid
 • Den vikbara mobilen möjliggör nya användningsområden och innovativa appar
 • Nackdelarna är en potentiellt kortare livslängd och dyrare reparationer än en vanlig mobil
 • Överväg pris, vikt, tjocklek jämfört med en vanlig mobil

Jämför mobiler

Motorola

Razr 40

Samsung

Galaxy Z Fold5

Köp nuKöp nu
Trådlös laddningNejNej
Omvänd trådlös laddningNejNej
OperativsystemAndroidAndroid
Nätverkstyp3G, 4G, 5G
HörlursuttagNejNej