Till innehållet
Meny

Frågor & Svar om roaming.

Vad är roaming?
Roaming är när du använder din mobil utanför Sverige och lånar mobilnätet av en utländsk operatör. Tidigare har roaming kostat en slant oavsett vilket land du reser till men nu surfar du som hemma i hela EU.

Roaming inom EU gör att du kan använda din mobil inom EU, precis som hemma. Har du t ex ett mobilabonnemang där det ingår obegränsat med samtal, SMS/MMS och inkluderad datamängd kan du använda det både i Sverige och när du reser inom EU.

Vad kostar det om jag ringer eller skickar SMS/MMS från Sverige till ett EU-land?
Ja, då kostar det. Om du är i Sverige och ringer till ett annat land inom eller utanför EU räknas det som ett utlandssamtal. Detsamma gäller SMS och MMS till utlandet. Se utlandsprislistan för mer information.

Vad händer om min surf tar slut när jag är i ett EU-land?
Då får du två alternativ beroende på vilket abonnemang du har. Antingen kan du köpa extra surf via SMS eller på Mitt3, eller välja att surfa vidare till rörligt pris per MB. Priset inom EU/EES per MB är för närvarande 3,75 öre/MB inkl. moms för privatkunder och 3,00 öre/MB exkl. moms för företag.

Vad händer med mitt nuvarande abonnemang?
Med alla våra abonnemang kommer du att kunna använda din mobil i EU på liknande sätt som hemma. Läs mer om vad som händer med just ditt abonnemang. 3Fastpris, 3Total och övriga abonnemang.

Vad händer om jag är utomlands en längre period?
Vi tillämpar 4-månadersregeln som innebär att du debiteras för utlandstrafik om nedanstående punkter uppfylls:

1. Om du befinner dig utomlands mer än 50% av tiden under en rullande 4-månadersperiod. Med ”befinner sig utomlands menar vi med att du är uppkopplad mot andra när än 3Sverige. 
2. Ditt totala användande under en rullande 4-månadersperiod sker till mer än 50% i utlandet, dvs i andra nät än i 3Sverige. 

Vad händer med tjänsten 3Dela Data?
Om du har tjänsten 3Dela Data kan du läsa mer om vad gäller här.

Kan jag surfa som hemma även om jag är Norge, Lichteinstein, Island?
Ja, de länderna ingår också.

Om jag är på semester i Italien och ringer ett italienskt nummer kommer det att kosta extra?
Nej, det kostar inget extra att ringa inom det landet du befinner dig. Det är detta som är roaming. När du är på semester i Italien och ringer och bokar restaurang eller taxi kostar det samma som hemma.

Är surfhastigheten begränsad när jag är utomlands?
Nej, vi begränsar inte din surf när du är utomlands, däremot kan externa faktorer spela roll för surfhastigheten så som hårdvara, plats eller den utländska operatörens nätkapacitet.  

Kommer WiFi-samtal att fungera i utlandet?
WiFi-samtal är tänkt att hjälpa med täckningen där man normalt sett har sämre täckning. När du roamar använder du dig av alla operatörers nät i landet du befinner dig i, till skillnad från när du är i Sverige och bara använder Tres nät, och kommer därför sällan vara utan täckning. WiFi-samtal är blockerat för våra kunder i utlandet eftersom den tekniska lösningen inte kan skilja på om kunden är i EU eller någon annanstans i världen. 

Kommer jag att kunna ringa över 4G/VoLTE i utlandet?
I dagsläget kan du inte ringa över 4G/VoLTe när du är i utlandet.

Fungerar tjänsten 3Musiksurf när jag är utomlands?
3Musiksurf fungerar inom EU.

 

Använd mobilen som hemma i hela EU

Behöver du mer hjälp?

Lämna ett meddelande i 3Community med en tydlig beskrivning av det du vill ha hjälp med. Vårt team och entusiastiska kunder hos Tre hjälper dig gärna, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Välkommen in.

Till forumet

Utlandspriser.

I vår prislista hittar du all information om vad det kostar att ringa, skicka SMS/MMS och surfa i olika länder.

Till utlandspriserna

Våra erbjudanden.

Vi har alltid extra bra erbjudanden. Se vilka mobiler vi har kampanjpris på just nu. 

Kolla in erbjudanden