Gå till innehållet
Person i beige skjortjacka håller en mobil i ena handen och drar en resväska i den andra. En orange väska hänger över axeln.

Ringa och surfa utomlands

Här hittar du utlandspriser, smarta tjänster och våra bästa tips inför resan.

Säkra surfen på utlandssemestern

Du vet väl om att du kan använda mobilen som vanligt i hela EU/EES och Storbritannien? Och med tilläggstjänsten 3Världen kan du surfa i ytterligare 80 länder till samma pris som inom Sverige.

De här länderna kan du surfa i

Här hittar du alla länder som ingår i EU/EES och 3Världen.

Tips inför utlandsresan

Stäng av 3Svar

Att ha 3Svar aktivt utomlands kan innebära extra kostnader om någon lämnar meddelanden i din röstbrevlåda eller om du ringer 3Svar för att lyssna av meddelanden. Priset för detta och övrig kostnadsinformation får du i det välkomst-SMS som skickas när du ankommer till ett nytt land.

Vi rekommenderar att stänga av 3Svar i utlandet, det gör du enkelt med följande steg:

  1. Logga in på Mitt3
  2. Välj abonnemang
  3. Klicka på 3Svar och välj "Nej, jag vill stänga av funktionen"
  4. Ditt 3Svar kommer nu stängas av automatiskt när du befinner dig utomlands

Kostnadstak

För din säkerhet finns ett kostnadstak på alla våra abonnemang som gör att du som mest kan surfa för 625 kr/mån utomlands. Vill du ändra gränsen kan du göra det på Mitt3.

När du har uppnått 80% kostnadstaket får du ett SMS med valet att acceptera eller höja taket för att fortsätta surfa. Väljer du ett nytt kostnadstak gäller denna tillsvidare.

Frågor och svar om utland

Inom EU/EES och i UK ringer du till samma pris som i Sverige. Har du ett abonnemang med tilläggstjänsten 3Världen kan du ringa inom det 3Världen-land du befinner dig i och hem till Sverige till samma pris som inom Sverige. I övriga fall debiteras samtal till och från utlandet enligt vår utlandsprislista.

Med många mobilabonnemang kan du använda hela den inkluderade surfen inom EU/EES & i UK. Med tilläggstjänsten 3Världen kan du surfa till samma pris som inom Sverige i ytterligare 50 länder. I övriga fall debiteras surf i utlandet enligt vår utlandsprislista.

Vad som gäller för just ditt abonnemang hittar du i prislistan för mobilabonnemang eller på Mitt3.

När du är utomlands behöver du vara uppkopplad på ett nät som har VoLTE för att din Apple Watch sak fungera utan att du har din mobil i närheten.

Hur vet jag om landet jag ska till har VoLTE? Gå till våra utlandspriser för att se om det finns VoLTE i det landet du ska besöka. Tips! Det finns flera olika nät och ibland är det bara vissa nät som har VoLTE. Då är det bara för dig att byta till det nätet som har VoLTE, det gör du under inställningar.

En sak till, du behöver parkoppla din mobil och Apple Watch i Sverige för att det ska fungera. Trevlig resa!

Vi tillämpar 4-månadersregeln som innebär att du debiteras för utlandstrafik om nedanstående punkter uppfylls:

  1. Om du befinner dig utomlands mer än 50% av tiden under en rullande 4-månadersperiod. Med ”befinner sig utomlands menar vi med att du är uppkopplad mot andra när än 3Sverige.
  2. Ditt totala användande under en rullande 4-månadersperiod sker till mer än 50% i utlandet, dvs i andra nät än i 3Sverige.

Priser och roamingavtal på fartyg och flyg

När du är på ett fartyg eller flyg i utlandet och använder din mobil eller bredband hamnar du i ett särskilt nät. Dessa nät går via satellit istället för mobilmaster för att kunna ge dig täckning ute till sjöss och uppe i luften. Vissa av näten finns tillgängliga på exempelvis färjor från Sverige till Tyskland eller ombord på kryssningsfartyg i Karibien. Vi har roamingavtal med några operatörer.

Operatörer vi har roamingavtal med

Aeromobile AS Norway, Norway Maritime Communications Partner, Norway OnAir & OnMarine, Switzerland SeaNet Maritime Communications AB, Sweden AT&T, United State Telecom26, Switzerland Vodafone, Malta

Vad kostar det att använda mobilen på fartyg och flyg?

Priserna i satellitnät är högre och skiljer sig från övriga priser i det land där fartyget eller flygplanet befinner sig i. Priser för satellitnät finner du på www.tre.se/utland/priser. När du befinner dig på en båt eller i ett flygplan skickar vi ut ett SMS till dig som informerar om vilka priser som gäller.

Tips! Många flygbolag erbjuder WiFi ombord. Då kan du använda WiFi-samtal för att ringa/ta emot samtal och meddelanden.

Vill du vara på den säkra sidan? Kontakta vår Kundservice så hjälper vi dig att sätta en spärr för satellitnätet. Kom ihåg att när spärren är aktiverad så har du inte tillgång till att använda mobiltjänster i satellitnätet.

Villkor

Att surfa som hemma innebär att du får använda ditt abonnemang som inom Sverige om du befinner dig i ett land inom EU/EES och Storbritannien, då tillkommer inga extra utlandskostnader. Detta gäller förutsatt att ditt abonnemang inte är ett så kallat nationellt abonnemang, dessa kan enbart användas i Sverige. Du kan se vad som gäller för just ditt abonnemang på Mitt3 och du hittar samtliga priser i vår utlandsprislista.