Till innehållet
Meny

eSIM.

Vi förklarar framtidens SIM-kort.

Vad är eSIM?

eSIM står för "Embedded SIM" och är ett elektroniskt SIM-kort som är inbyggt i mobilen. eSIM gör att du slipper stoppa in ett fysiskt SIM-kort vilket gör det lättare att ha dubbla SIM-kort, och därmed dubbla nummer, i samma mobil. Exempelvis ett privat- och ett jobbnummer.

eSIM i iPhone?

Möjligheten att ha dubbla SIM-kort har funnits länge men tekniken har varit exklusiv för Android-mobiler. Men tack vare introduktionen av eSIM kan nu även iPhone-användare ta del av fördelarna med att ha två nummer i samma mobil. Perfekt om du t ex vill växla från ditt jobbnummer till ditt privata på kvällar och helger.

Tre först med eSIM i Sverige.

Som första operatör i Sverige lanserade vi 2018 stöd för eSIM. Vid den tiden var det endast iPhone XS och iPhone XS Max som hade stöd för tekniken (av mobiler vi sålde). Idag finns det en rad mobiler och surfplattor på marknaden som har stöd för eSIM. Bland annat: iPhone 11-serien, Galaxy S20-serien och den mycket populära surfplattan iPad 10,2.

Fördelar med eSIM.

Den absolut största fördelen med eSIM är att det lämnar den fysiska SIM-kortsplatsen tom. Det i sin tur medför att du kan använda den till något annat, som exempelvis: ett till abonnemang/kontantkort med ett annat nummer eller ett utländskt abonnemang/kontantkort med surf när du är utomlands.

Privat- och jobbnummer i samma mobil.

Många känner säkert igenom sig i att de har ett nummer privat och ett på jobbet, men det är inte alltid ultimat att gå omkring med två mobiler. eSIM löser den ekvationen, eftersom du ku nu kan bli nådd på båda dina nummer, och du kan enkelt ställa in i mobilen så att vissa samtal rings från jobbnumret, medan andra rings från ditt privata. Samma gäller för meddelanden.

Det är till och med möjligt att bara använda surf från ett abonnemang - superbra för dig som har ett jobbabonnemang utan surf (men som ändå vill kunna surfa på jobbet).

Sänk kostnaden på utlandsresan med eSIM.

Om du är utomlands kan du enkelt sätta i ett SIM-kort från en utländsk operatör och surfa från det (men fortfarande ringa och skicka meddelanden från ditt riktiga nummer). Ett bra alternativ om du inte reser inom EU/EES eller till ett land som inte ingår i tilläggstjänsten 3Världen.

Eller varför inte ett SIM-kort från en annan operatör om du reser inom Sverige till en plats där vi osannolikt nog inte har någon täckning?

eSIM, framtidens standard?

eSIM är en ny teknik och kommer troligen samsas med traditionella SIM-kort under många år. Till skillnad från våra mobiler har den teknik som SIM-korten vilar på i princip stått still sedan de blev tillgängliga i början av 90-talet. Nu, trettio år senare har branschen kommit överens om en ny standard för SIM-kort: eSIM.

Läs mer.

Kom igång med eSIM för iPhone, iPad och Apple Watch
iPhone XS vs iPhone XR
Allt om nya iPhone
3Community hjälper dig komma igång med eSIM
Så säkerhetskopierar du din iPhone