Till innehållet
Meny

Vad är eSIM?

Vi förklarar framtidens SIM-kort.

Mobiler med plats för två SIM-kort (Dual SIM) har funnits länge. Det har gjort att många kunnat använda två nummer i samma mobil; ett för sitt privata nummer och ett för sitt jobbnummer. Tekniken har länge varit exklusiv till Android, men med introduktionen av eSIM kan även iPhone-användare njuta av två nummer i samma mobil - och alla fördelar med kan medföra.

eSIM hos Tre.

Som första operatör i Sverige lanserade vi 2018 stöd för eSIM. Vid den tiden var det endast iPhone XS och iPhone XS Max som hade stöd för tekniken (av mobiler vi sålde). Idag, två år senare, finns det en rad mobiler och surfplattor på marknaden som har stöd för eSIM. Bland annat: iPhone 11-serien, Galaxy S20-serien och den mycket populära surfplattan iPad 10,2.

Men innan vi börjar...

Vad är ett SIM-kort?

Ett SIM-kort är ett chip (likt det du har på ditt bankomatkort) som ansluts till mobilen och används för att sköta kommunikationen mellan den och oss (din operatör). På SIM-kortet lagras bland annat ditt nummer och inställningar som behövs för att du ska kunna surfa, ringa, skicka och ta emot meddelanden.

Utöver det innehåller SIM-kortet olika säkerhetskoder som används för att identifiera dig i vårt nät och i våra system. När du låser upp din mobil med PIN-koden så ger du SIM-kortet ”grönt ljus” att börja förmedla information mellan din mobil och vårt nät.

eSIM.

eSIM står för ”embedded sim” och betyder krasst att SIM-kortet är inbyggt i mobilen. Ett elektroniskt SIM-kort som inte kräver att användaren stoppar in ett fysiskt SIM-kort i sin mobil.

Varför välja eSIM?

Den absolut största fördelen med eSIM är att det lämnar den fysiska SIM-kortsplatsen tom. Det i sin tur medför att du kan använda den till något annat, som exempelvis: ett till abonnemang/kontantkort med ett annat nummer eller ett utländskt abonnemang/kontantkort med surf när du är utomlands.

Privat- och jobbnummer i samma mobil.

Många känner säkert igenom sig i att de har ett nummer privat och ett på jobbet, men det är inte alltid ultimat att gå omkring med två mobiler. eSIM löser den ekvationen, eftersom du ku nu kan bli nådd på båda dina nummer, och du kan enkelt ställa in i mobilen så att vissa samtal rings från jobbnumret, medan andra rings från ditt privata. Samma gäller för meddelanden.

Det är till och med möjligt att bara använda surf från ett abonnemang - superbra för dig som har ett jobbabonnemang utan surf (men som ändå vill kunna surfa på jobbet).

Sänk kostnaden på utlandsresan.

Om du är utomlands kan du enkelt sätta i ett SIM-kort från en utländsk operatör och surfa från det (men fortfarande ringa och skicka meddelanden från ditt riktiga nummer). Ett bra alternativ om du inte reser inom EU/EES eller till ett land som inte ingår i tilläggstjänsten 3Världen.

Eller varför inte ett SIM-kort från en annan operatör om du reser inom Sverige till en plats där vi osannolikt nog inte har någon täckning?

Framtiden.

eSIM är en ny teknik och kommer troligen samsas med traditionella SIM-kort under många. Till skillnad från våra mobiler har den teknik som SIM-korten vilar på i princip stått still sedan de blev tillgängliga i början av 90-talet. Nu, nästan trettio år senare har branschen kommit överens om en ny standard för SIM-kort: eSIM.

Läs mer.

Kom igång med eSIM för iPhone, iPad och Apple Watch
iPhone XS vs iPhone XR
Allt om nya iPhone
3Community hjälper dig komma igång med eSIM
Så säkerhetskopierar du din iPhone