Gå till innehållet

En unik affärsmodell

Tre tips som gör att du håller den.

Publicerad 2021-05-17

Kvinna i mörka kläder och mörkt hår sittandes i en krämfärgad fåtölj. Fotad mot en lila vägg. Lilla tygprover i bakgrunden.

Medan andra väljer breda säljkanaler, med flertalet återförsäljare, har MeliMeli valt att enbart satsa på sina egna kanaler. Amelia Widell ger tre verktyg för att våga gå sin egen väg.

1. Ett tydligt koncept

Sätt upp en plan för vem du vill vara. Det är väldigt lätt att ryckas med i farten, i det brus vi lever i. Att lyssna för mycket på andra eller att titta på vad de gör är lätt hänt, speciellt när någon har ett koncept som är väldigt framgångsrikt. Det kan locka till att släppa sin egen linje. Därför är det viktigt att alltid gå tillbaka till sin egen grund. Att ta beslut baserat på det och att våga ha is i magen.

2. Gör en moodboard

En klassiker inom inredning är att visualisera vem man vill vara och vad man vill skapa genom en moodboard. Samma sak kan man göra med ett företag. Den typen av visualisering blir senare en bra skiss att ha framför sig. Under en process så hinner mycket hända i form av idéer och intryck. Då kan du gå tillbaka och titta på den ursprungliga versionen. Stämmer just den här tanken med vårt koncept och vår vision?

3. Rekrytera de bästa

Till en början gjorde jag allt själv. Men så fort som möjligt är det både ekonomiskt och mer lönsamt att ta in andra som gör ett visst jobb bättre än du. Det är ingen idé att vara ”dumsnål”. Det brukar ofta sluta med att det slår tillbaka på en själv, när det inte blir bra.

Det är en klassisk entreprenörsfälla, att tro att det förväntas att man ska kunna göra allt själv. Men tvärtom vinner man mycket på att våga släppa kontrollen.

Fler tips & trix

Två kvinnor vid ett bord. En sitter, den andra står. Framför sig har de en pärm med färgprover. I bakgrunden syns ytterligare färgprover och tyger som hänger på en vägg.

Tre tips för ett hållbart entreprenörskap

Handla och ta hand om miljön på samma gång eller bygg ett bolag som gör skillnad. Midnatt ger sina tre bästa tips för ett mer miljövänligt företagande.

Man och kvinna promenerar tillsammans i ett ljust och modernt kontorslandskap. Stora fönster, moderna möbler och mycket ljusinsläpp.

Fem tips för ett hållbart företagande

Belecogrundarna Marie och Sebastian Rudenstam ger sina bästa tips för hållbart företagande. Läs hur det gäller att matcha idé med marknaden och våga be om hjälp.

Pontus Frithiof sitter och jobbar framför sin dator i en lokal med andra personer. En dunkel miljö där han är i fokus och övriga är suddiga.

Fem smarta jobbtips by Pontus

Superentreprenören Pontus Frithiofs delar med sig av sina bästa tips för hur du jobbar smartare. Det gäller att ha en bra strategi och skilja på jobb och privatliv.