Gå till innehållet

Nyheter i iOS 14 för iPhone

Med iOS 14 bygger Apple vidare på de mest klassiska delarna av iOS‑upplevelsen, men gör den ännu mer hjälpsam, personlig och säker. Nyheterna är många och i det här blogginlägget lyfter vi fram några av våra favoriter.

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2021-11-03)

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Appbibliotek

Det nya appbiblioteket delar in alla dina appar i i kategorier och mappar automatiskt. Det gör att du kan hålla hemskärmen "ren" och fri från plotter. Svep bara till vänster från hemskärmen så hamnar du i appbiblioteket.

Dina egna mappar för appar på hemskärmen tas inte bort, så du som installerar iOS14 får självklart välja själv om du vill låta ett fåtal appar och mappar ligga kvar på hemskärmen, medan resten endast ska visas i appbiblioteket. Vi tror den här funktionen kommer hjälpa många att hålla appar organiserade och spara in på scrollande och letande.

Widgetar på hemskärmen

Nu kan du lägga till sådant som du snabbt vill ha åtkomst till direkt på hemskärmen, utan att behöva scrolla eller öppna någon särskild app: väder, kalender, fotoalbum och mycket mer. Du som exempelvis har en Apple Watch kan nu lägga till en widget för dina träningsmål så att du snabbt kan se hur du ligger till. Det är nu dessutom möjligt att kombinera appar och widgetar på hemskärmen, vilket gör att du verkligen kan anpassa din iPhone precis som du vill.

Kompakt visning av samtal

Många känner säkert igen sig i följande: du scrollar i någon app och plötsligt ringer det. Skärmen tas över helt och det enda du kan göra är att antigen svara eller klicka bort samtalet... Med iOS14 visas inkommande samtal (även FaceTime och tredjepartsappar) som en banner i stället för att ta över hela skärmen. Även Siri har fått denna funktionen, vilket nu gör att hon inte tar upp hela skärmen längre.

Säkrare och snabbare surf med Safari

Förutom ökad prestanda introducerar Apple ytterligare förbättringar när det kommer till säkerhet på internet. Apples webbläsare, Safari, kan nu varna dig om dina lösenord inte är säkra samt kontrollerara att de inte har avslöjats i samband med något dataintrång.

Integritetsrapport

Med introduktionen "Integritetsrapport" kan du enkelt se vilka företag/hemsidor som spårar dig på internet. Safai blockerar automatiskt de webbplatser som försöker identifiera dig med hjälp av något som kallas för "intelligent skydd mot spårning" (behöver slås på i inställningsmenyn för Safari)- det gör det svårare för företag att kombinera dina aktivitetera på internet i marknadsföringssyfte.

Meddelanden

Det har blivit ännu enklare att hantera konversationer och gruppkonversationer i appen Meddelanden. Nu kan du nåla fast viktiga konversationer, göra omnämnanden och skapa och svara i trådar. Det är nu även möjligt att välja gruppbild till en gruppchatt.

Apple har även lagt till ännu fler alternativ för Memoji, vilket gör att du kan få din digitala avatar precis så som du vill ha den!

Massvis med nya funktioner i iOS 14

Ovan är endast ett fåtal av de nya funktioner och förbättringar som kommer med iOS 14. Förutom våra favoriter har Apple uppdaterat Meddelanden, funktioner för AirPods och HomeKit, Kartor, Hälsa, HomeKit och mycket, mycket mer.

Läs mer om iOS 14 och alla ändringar hos Apple

Vanliga frågor om iOS 14

Vi har samlat de vanligaste frågorna kring hur du uppdaterar till iOS14. Läs gärna mer om hur du gör för att uppgradera till iOS 14 direkt hos Apple.

Vilka iPhone-modeller har stöd för iOS 14? Följande iPhone-modeller har stöd för iOS 14: iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus samt båda iPhone SE-modellerna (2016 och 2020).

Hur uppdaterar jag till iOS 14? För att uppdatera till iOS 14 går du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Uppdateringen kan vara på upp till 5 GB stor beroende på vilken modell du har.

Behöver jag säkerhetskopiera min iPhone innan jag uppdaterar till iOS 14? Vi rekommenderar att du säkerhetskopierar innan du uppdaterar.

Hur lång tid tar det att uppdatera till iOS 14? Det beror på vilken iPhone-modell du har. I vissa fall kan det ta upp till en timme eller mer. Ett tips är att starta uppdateringen innan du går och lägger dig på kvällen (se till att ställa en separat väckarklocka bara!). Då är mobilen redo att användas direkt på morgonen - se till att ha din PIN-kod redo bara.

Jag har för lite utrymme för att kunna uppdatera? Om du inte har tillräckligt med ledigt utrymme för att kunna uppdatera behöver du rensa mobilen från appar och sånt som du inte längre behöver för att frigöra utrymme.

Varför uppdatera? Jag är ju nöjd som det är. För många kan en uppdatering göra att mobilen "känns som ny". Nya iOS 14 introducerar en rad kvalitets- och säkerhetsförbättringar samt introducerar nya funktioner. De går du ju miste om genom att inte uppdatera!

Om din iPhone är för gammal

Om du har en iPhone 6 eller äldre kan du inte installera iOS 14. Du behöver uppgradera till minst en iPhone 6s eller nyare. Apple släppte iPhone 6 för drygt sex år sedan och väldigt mycket har hänt sedan dess.

Går du i köptankar rekommenderar vi att du kollar in våra mobiler från Apple.

Relaterade inlägg

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Apple TV+. Streamingtjänst från Apple

Under Apples Keynote 2019 presenterade Apple sin nya streamingtjänst Apple TV+ som sedan dess producerat massor av filmer och prisvinnande serier.

iPhone 11 i flera olika färger - presenterade som en "bukett".

Apple Arcade

Spelar du på mobilen när du åker till och från jobbet? Har du kanske till och med tröttnat på alla dessa spel som ber dig om pengar i tid och otid? Reklamen som kommer upp precis när du ska få den perfekta raden i Candy Crush? Då kan Apple Arcade vara något för dig.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!