Gå till innehållet

Vad är 5G?

5G är den senast utvecklade tekniken för att överföra mobildata mellan master, mobiler, routrar och smarta prylar som är uppkopplade mot internet.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2023-02-08

En tjej och kille i orangea tröjor. De har på sig VR glasögon och skrattar.

5G står för femte generationens mobilnät och ger högre snitt- och maxhastighet, kortare svarstider och har större bandbredd än 3G och 4G. Med 5G kan många fler prylar vara uppkopplade samtidigt och prata med varandra snabbare. Det ger stabilare och säkrare anslutningar med mycket mindre fördröjning än tidigare.

5G-nätet använder en högre frekvens än 3G och 4G-nätet och kan skicka mer information via radiovågorna vilket ger ett snabbare internet. Men de högre frekvenserna når inte lika långt och därför bygger vi ut vårt 5G-nät med nya mobilmaster som ligger närmre varandra.

För att kunna surfa i 5G-nätet med mobilen behöver du en 5G-mobil, ett mobilabonnemang med 5G och befinna dig på en plats som har 5G-täckning.

Vill du surfa i 5G-hastighet hemifrån utan fiber behöver du bo i ett område som har 5G-täckning, ett bredbandsabonnemang med 5G och en 5G-router.

5G är skapat för smarta prylar

Det är inte bara för att du ska kunna surfa snabbare som man har utvecklat 5G, utan för att man förväntar sig en framtid där det mesta är uppkopplat mot internet och molntjänster. Man brukar prata om det i termer som sakernas internet eller IOT (Internet of things).

Tänk uppkopplade hushållsapparater, hemlarm, självkörande fordon, men också viktiga samhällsfunktioner som brandkår och sjukvård. Då behövs ett mobilnät som fungerar snabbt stabilt och säkert utan avbrott - samtidigt som det kan hantera extremt stora mängder data som skickas kors och tvärs.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

De största skillnaderna mellan 4G och 5G är hastighet och svarstid. Så när du klickar runt på nätet, spelar ett spel eller streamar en film via 5G går allt mycket fortare och du slipper fördröjningar. Du får helt enkelt en bättre upplevelse med mindre väntan jämfört med 4G.

Vilka är fördelarna med 5G?

  • Högre surfastighet
  • Mindre fördröjning
  • Stabilare nät
  • Kan hantera fler uppkopplade prylar samtidigt

Har jag 5G?

5G ingår i alla mobilabonnemang hos Tre, så börja med att kolla om din mobil stödjer 5G genom att följa vår guide på 3Community.

Sammanfattning

  • 5G är den nya tekniken för mobildataöverföring med högre hastigheter och säkrare anslutningar.
  • Tekniken är utvecklad för att möta de framtida behoven för många uppkopplade prylar och samhällsfunktioner.
  • Skillnaden mellan 4G och 5G är hastighet och svarstid, med 5G är det snabbare och med mindre fördröjningar.
  • Fördelarna med 5G inkluderar högre hastigheter, mindre fördröjningar, stabilt nät och hantering av fler uppkopplade prylar.
  • För att kunna använda 5G behöver du en 5G-mobil, 5G-täckning och abonnemang.
  • Du kan kolla om din mobil stödjer 5G genom att följa 3Communitys guide.

Relaterade inlägg

Himmel med moln.

Vad är molnlagring?

Hisspitchen för molnlagring är att du kan spara dina filer, så som: foton, filmer och andra dokument på internet och alltid ha tillgång till dem. Oavsett vart du är och oberoende av om du surfar från mobilen, datorn eller surfplattan. Men vad är "molnet" och hur funkar det?

Familj i soffa tittar på surfplatta och ser glada ut.

Gemensam kalenderapp för familjen

Svårt att komma ihåg alla fotbollsträningar, kalas och föräldramöten? Dags att samla familjens aktiviteter i en gemensam kalenderapp? Vi har listat vår tre bästa familjekalendrar. Ladda ner en kalenderapp för familjen och börja få ordning och reda på det omtalade livspusslet.