Gå till innehållet

Vad är 5G?

5G är den senast utvecklade tekniken för att överföra mobildata mellan master, mobiler, routrar och smarta prylar som är uppkopplade mot internet.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2023-02-08

En tjej och kille i orangea tröjor. De har på sig VR glasögon och skrattar.

5G står för femte generationens mobilnät och ger högre snitt- och maxhastighet, kortare svarstider och har större bandbredd än 3G och 4G. Med 5G kan många fler prylar vara uppkopplade samtidigt och prata med varandra snabbare. Det ger stabilare och säkrare anslutningar med mycket mindre fördröjning än tidigare.

5G-nätet använder en högre frekvens än 3G och 4G-nätet och kan skicka mer information via radiovågorna vilket ger ett snabbare internet. Men de högre frekvenserna når inte lika långt och därför bygger vi ut vårt 5G-nät med nya mobilmaster som ligger närmre varandra.

För att kunna surfa i 5G-nätet med mobilen behöver du en mobil med 5G-stöd vilket de flesta mobiler har idag, ett mobilabonnemang med 5G och befinna dig på en plats som har 5G-täckning.

Vill du surfa i 5G-hastighet hemifrån utan fiber behöver du bo i ett område som har 5G-täckning, ett bredbandsabonnemang med 5G och en 5G-router.

5G är skapat för smarta prylar

Det är inte bara för att du ska kunna surfa snabbare som man har utvecklat 5G, utan för att man förväntar sig en framtid där det mesta är uppkopplat mot internet och molntjänster. Man brukar prata om det i termer som sakernas internet eller IOT (Internet of things).

Tänk uppkopplade hushållsapparater, hemlarm, självkörande fordon, men också viktiga samhällsfunktioner som brandkår och sjukvård. Då behövs ett mobilnät som fungerar snabbt stabilt och säkert utan avbrott - samtidigt som det kan hantera extremt stora mängder data som skickas kors och tvärs.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

De största skillnaderna mellan 4G och 5G är hastighet och svarstid. Så när du klickar runt på nätet, spelar ett spel eller streamar en film via 5G går allt mycket fortare och du slipper fördröjningar. Du får helt enkelt en bättre upplevelse med mindre väntan jämfört med 4G.

Vilka är fördelarna med 5G?

  • Högre surfastighet
  • Mindre fördröjning
  • Stabilare nät
  • Kan hantera fler uppkopplade prylar samtidigt

Har jag 5G?

5G ingår i alla mobilabonnemang hos Tre, så börja med att kolla om din mobil stödjer 5G genom att följa vår guide på 3Community.

Sammanfattning

  • 5G är den nya tekniken för mobildataöverföring med högre hastigheter och säkrare anslutningar.
  • Tekniken är utvecklad för att möta de framtida behoven för många uppkopplade prylar och samhällsfunktioner.
  • Skillnaden mellan 4G och 5G är hastighet och svarstid, med 5G är det snabbare och med mindre fördröjningar.
  • Fördelarna med 5G inkluderar högre hastigheter, mindre fördröjningar, stabilt nät och hantering av fler uppkopplade prylar.
  • För att kunna använda 5G behöver du en 5G-mobil, 5G-täckning och abonnemang.
  • Du kan kolla om din mobil stödjer 5G genom att följa 3Communitys guide.

Relaterade inlägg

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.

Halloween

Bajs-emojins skrämmande historia och roliga användningsidéer

Gör dig redo för halloween och dyk in i emojins värld fylld av mystik och myter. Vi avslöjar den hemliga historien bakom den ikoniska bajs-emojin och ger dig tips om hur bäst använder emojis för att skapa de mest spännande och skrämmande rebusarna.