Gå till innehållet

Vi täcker dig – känn dig säker i Tres nät

Få en inblick i Tres banbrytande teknologi och hur den påverkar oss alla. I en exklusiv intervju delar teknikdirektör Per Stigenberg med sig av Tres nätstruktur, 5G-utbyggnad och hur de säkerställer enastående täckning.

Publicerad 2024-02-12 (Uppdaterad 2024-02-19)

Per Stigenberg, Chief Information and Technology Officer Tre Sverige

Kort sammanfattning av texten

- Fördelar med 5G-nätet

5G-nätet ger bättre nedladdningshastigheter snabba svarstider och möjligheten att fler användare kan använda nätet samtidigt.

- Tres nät får flera utmärkelser

Med en imponerande täckning når Tre 99,3% av Sveriges befolkning och Tre fortsätter investera stort i ett nät som redan fått fina utmärkelser.

- Hur jobbar Tre med säkerheten i nätet?

Tre har implementerat flera säkerhetsåtgärder för att säkerställa stabilitet och pålitlighet i sina nät. De har dygnet-runt-övervakning för att upptäcka och hantera eventuella störningar omedelbart.


Man sittandes i sittsäck hållandes en dator i knät. Han har orangea hörlurar.

5G var något som Tre var först ut att lansera och är något som verkligen börjar ta fart – hur påverkar det oss som uppkopplade individer?

Den stora omedelbara skillnaden är möjligheten att tillföra mycket kapacitet till mobilnäten. Det betyder i korthet för oss att våra kunder får tillgång till bättre nedladdningshastigheter och att vi kan betjäna många fler kunder samtidigt med mycket bra prestanda. I vårt fall eftersom vi har mycket så kallat 5G – spektrum per kund så ger det en extra skjuts för just våra kunder.

Över tid kommer vi kunna se väldigt många fler tillämpningar där 5G:s egenskaper såsom snabba svarstider och ännu högre robusthet möjliggör en rad användningsområden som 4G – näten inte är kapabla till. Såväl privatanvändare såsom företag och offentliga instanser kommer uppleva helt nya användningsområden och mobil uppkoppling kommer att komma in på fler och fler ställen i vår vardag och i samhället.

Nyfiken på vårt nät? Kontakta oss så berättar vi mer.

Man dricker kaffe sittandes i en lugn miljö.

Tres nät har fått flera utmärkelser de senaste åren – berätta?

Det görs löpande olika typer av oberoende jämförelser av mobilnäten i Sverige, av flera olika aktörer. Genomgående placerar sig Tre väldigt starkt i dessa jämförelser och skall man peka ut ett enskilt område där vi genomgående kommer ut i topp är det inom vad som brukar kallas ’Consistent quality’ – kategorin. Det innebär kort och gott att vårt nät är extra bra på att leverera en stabil och genomgående hög kvalitet.

Hur ser utbyggnaden av nät ut framåt för Tre?

Vårt fokus är att våra kunder ska ha en fantastisk nätupplevelse överallt där de befinner sig. Vi är den mobiloperatör i Sverige som har investerat allra mest i vårt nät vi har byggt ut nätet med över 10 procent varje år sedan 2017.

Vi fortsätter på den resan och kommer investera ännu mer under en rad år framöver.

Sista åren har vi lagt extra fokus på att bygga ett mycket starkt 5G–nät i våra stora städer samt på orter där det under semestertider samlas mycket folk. Det fortsätter vi med samtidigt som vi naturligtvis fortsätter bygga ut vårt hela nät.

Vårt nät täcker idag 99,3% av befolkningen i Sverige.

Man pratar ofta om spektrum per användare, vad menas med det?

För att kunna tillhandahålla mobila kommunikationstjänster behöver en operatör ha tillgång till radiofrekvenser, spektrum. Spektrum är en begränsad resurs och för varje användare i nätet så används en viss mängd spektrum och ju mer spektrum som avsätts till varje enskild användare desto bättre tjänst kommer användaren att uppleva.

Det betyder att om en operatör har tillgång till mycket spektrum per kund så kommer kunderna i snitt kunna uppleva högre kvalitet som på sina tjänster jämfört med hos en operatör som har mindre spektrum per kund.

Om nätet, av någon anledning skulle gå ned – vad har ni som operatör då för säkerhetsåtgärder som du kan berätta här?

Vi har naturligtvis en stor mängd åtgärder och lösningar för att förhindra störningar och avbrott i vårt nät. De mest självklara är ju att vi har dygnet – runt övervakning av nätet, att vi har implementerat så kallade redundanta lösningar i nätet vilket innebär att vi kan hantera om enskilda noder eller delar av nätet drabbas av en störning utan att våra kunder påverkas.

Vi har alltid beslutsmässiga individer tillgängliga för att kunna fatta snabba operativa beslut, och vi har självklart implementerat de krav våra myndigheter ställer på oss som leverantör av kritisk samhällsinfrastruktur. Vi sätter stor stolthet i att ha ett ständigt tillgängligt och stabilt nät.

Person står och betraktar ett stort dokument på ett bord, router är synlig och en röd väska.

Om du skulle ge tre tips kring hur företagare ska tänka kring nätsäkerhet – vilka skulle det vara?

Först och främst att man skall välja en nätoperatör som demonstrerat god förmåga att leverera ’Consistent Quality’ – något vi bevisligen har gjort. Sen skulle jag tänka att det är viktigt att ha partners som aktivt tänker säkerhet i sin verksamhet, specifikt sådana som har rutiner och processer på plats för att ligga i framkant med säkerhetsuppdateringar etc och jag skulle också arbeta med partners som är snabba på att kommunicera och som har god omvärldsbevakning. Det sistnämnda blir bara viktigare och viktigare.

Hur mycket påverkar den mobil eller router jag använder kvalitén på min uppkoppling?

Valet av mobil är viktigt då den måste ha stöd för 5G. Idag har de allra flesta nya telefoner stöd för 5G, valet av modell och tillverkare är mer baserat på tycke och smak. Du behöver även en router som har stöd för 5G och är anpassad till just vårt nät. De produkter vi säljer hos Tre är anpassade och testade för att fungera så bra som möjligt.

Förutom val av router är placeringen av den viktig för att maximera upplevelsen, oftast får kunderna bättre hastigheter med en utomhusrouter än med en som är placerad inomhus. Även var i hemmet inomhusrouter är placerad kan ge en stor skillnad, nära fönstret i rätt riktning och på övervåningen ger ofta bättre effekt.

Vill du ha mer information om vårt nät och hur vi kan hjälpa dig som företagare? Kontakta oss!

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.
Emma Sperrle

5 min lästid

Hållbarhetsarbete och spartips

Hur kan man jobba med hållbarhetsfrågor i den förändliga värld vi lever i. Låt oss inspirera dig och ge smarta spartips på vägen!

Läs mer
 Per Malm

2 min lästid

Tips från IT-experten

Vår IT-expert, Per Malm förklarar vikten av att hålla sig uppdaterad, välja ett starkt lösenord och mycket mer. Smarta tips för en säkrare IT-miljö helt enkelt!

Swetrack

2 min lästid

Uppkopplat är framtiden

Med hjälp av ett SIM-kort från Tre och en app från SweTrack. Läs mer om företagets framgångssaga och uppkopplade prylar!